Segítette a fiatalokat

2019.01.13. 16:30

Ő volt a régióban az irodalom legnagyobb barátja

Tüskés Tiborról a pécsi, a baranyai, a magyar irodalombarátoknak elsőre a Jelenkor irodalmi folyóirat ugrik be, cikkek szép számmal a Dunántúli Naplóban, továbbá jeles irodalomtörténeti és szépirodalmi alkotások.

Mészáros B. Endre

Tüskés Tibor tíz éve ment el közülünk, de precíz, emberbarát irodalmi és irodalomszerkesztői tevékenységének nyomai napjainkban is sokfelé fellelhetők. Jómagam egy olyan kollégára, olyan irodalmi mesterre emlékezem a személyében, aki példaértékűen felkarolt és segített mindenkit, aki a pályán próbálkozott.

Tüskés Tibornak most elkészítette teljes bibliográfiáját unokája, Tüskés Anna, minden irodalmi művét gondosan időrendben feltüntetve. Ennek kivonatát Kiss Zoltán, a Csorba Győző Könyvtár szakembere alkotta meg, és az alább közölt összeállításából mindenki számára jól nyomon követhető a neves pécsi irodalmár teljes munkássága.

„Tüskés Tibor 1956 februárjában kezdte meg publicisztikai tevékenységét Babits Mihály nyomában Pécsett című közleményével a Dunántúli Naplóban. Ezt 350 döntően irodalmi tárgyú cikk követte ugyanitt. 2004 őszétől 2009 áprilisáig mintegy 60 tárcát is írt az Új Dunántúli Naplóban, majd a Búcsú a tárcától című írásával zárta újságírói pályáját. Az első és az utolsó újságcikk közt 53 dolgos év telt el.

1959-től a Jelenkor című folyóiratnál dolgozott. Pécs irodalmi folyóiratának szerkesztőjeként országos rangra emelte a lapot, melynek éléről 1964 októberében távoznia kellett. Tüskés Tibor ezután főleg a saját írásaival törődhetett, s haláláig számos kötetet szerkesztett. Zrínyi Miklóstól Csorba Győzőig megannyi írói monográfiát alkotott, és közel félszáz magyar író pécsi kötődéséről számolt be portréiban. Tanárként és könyvtárosként is nyomot hagyott a város életében.

A Baranya Megyei Könyvtárban útjára indította a mai Pannónia Könyvek sorozatot, és 6 évig a Somogy főszerkesztője volt.

Hatalmas életművet hagyott hátra. Ennek bibliográfiai feltárását végezte el unokája, Tüskés Anna. A bibliográfia három részre tagolódik: Tüskés Tibor műveit a róla szóló irodalom, majd a hatás- és kultusztörténet követi. Kirajzolódnak Tüskés Tibor főbb pannóniai is (Bárdosi Németh János, Bertha Bulcsu, Bertók László, Csorba Győző, Csűrös Miklós, Domokos Mátyás, Fodor András, Fülep Lajos, Gállos Orsolya, Takáts Gyula, Várkonyi Nándor) és országos (Borsos Miklós, Czigány György, Illyés Gyula, Károlyi Amy, Kassák Lajos, Keresztury Dezső, Kodolányi János, Mészöly Miklós, Nagy László, Németh László, Pilinszky János, Veres Péter, Weöres Sándor) kapcsolatai. A 20. század második felének magyar irodalomtörténete elevenedik meg pécsi nézőpontból. E korszak pécsi színház- és képzőművészet-története ugyancsak megírható a 2729 tételes bibliográfia nyomvonalán. Tüskés Anna munkáját az MTA BTK Irodalomtudományi Intézete jelentette meg, mely elérhető a neten is (http://reciti.hu/wp-content/uploads/ttbib_vn.pdf).”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában