Pécs

2019.03.02. 17:55

A „Látnok” itthon is hódítani fog

Képzeljük el, hogy Lovasi András kiad egy olyan új albumot, amelyen az egykori Beatles-tag Ringo Starr dobol és Ronnie Wood basszusgitározik a Rolling Stonesból. Hát valami efféle dzsesszlemez született most, amelyet a világhírű, pécsi származású dzsesszzongorista, Szabó Dániel alkotott.

Mészáros B. Endre

Róla nem árt tudni, hogy nemzetközi dzsesszversenyt nyert Montreaux-ban és Párizsban, s jelenleg tanít Los Angelesben az UCLA egyetemen.

Triójában a legendás dzsesszbandából, a Weather Reportból Peter Erskine dobol, míg a bőgőnél Edwin Livingston található, aki egy másik legendás együttes, a Yellowjackets tagja volt (emellett például Bob Mintzerrel Grammy-díjas lemezt adott ki).

Ennél azonban sokkal többről van szó, mert a február 15-én megjelent Visionary című lemez formabontóan újszerű. Crossover album, a dzsesszés a komolyzene határán egyensúlyoz, de itt a dzsessztrió áll mindvégig a középpontban, azon belül is Szabó Dániel zongorajátéka, amire időnként ráerősít egy 11 tagú kamarazenekar szólókkal és szimfonikus hangzással. Hasonló próbálkozások születtek már, de általában a szimfonikus zenébe beágyazva. Az album ráadásul egy kicsit a filmzenék világát is megidézi.

A kamarazenekart a hollywoodi stúdiók legjobb zenészeiből verbuválták és a lemezt abban a stúdióban keverték, ahol a Birdman és a Kaliforniai álom filmek zenéjét is.

Öt elgondolkodtató szám (Visionary, Vaison-La-Romaine, Cosmic, Infant Eyes, Floating, Underwater) hallható a CD-n, melyeket úgy lehet leginkább elképzelni, mint egy vidám művészfilm betétdalait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában