Pécs

2019.05.05. 11:30

Mintegy harminc éve játszanak franciául a Leőweyben

Háromnapos diákszínjátszó fesztiválnak adott otthont Pécs, az ország legtehetségesebb diákszínészei mutatkoztak be április végén a Bóbita Bábszínházban és a Janus Egyetemi Színházban.

Tóth Viktória

Az idei évben ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját az Országos Diákszínjátszó Egyesület, amelynek egyik legnagyobb rendezvénye az Országos Diákszínházi Fesztivál, amit az idei évben Pécsen rendeztek meg. A hozzáértők véleménye alapján egyébként Pécs és a dél-dunántúli régió az elmúlt mintegy tíz évben nagyon sokat erősödött, meghatározó tényezője, területe lett az ország diákszínjátszó életének.

A fesztiválon 19 csoport vett részt, előadásaikban a legkülönfélébb témákat dolgozták fel. Voltak, akik Shakespeare Szentivánéji álom című darabjából idéztek, mások a mesék világában merültek el, többen komolyabb témát választottak, így a Gilgames eposz is megelevenedett a színpadon.

A diákok produkcióit két szekcióra osztották, az előadásokat háromtagú szakmai zsűri értékelte. A fesztiválon különdíjakat és fődíjakat is osztottak, valamint jutalmazták a találkozó legjobb női és férfi alakítását is. Az első szekció legjobb előadásáért járó egyik fődíját a pécsi PHSZ Berze Színjátszók nevű csapat Lámpagyár című darabjának ítélték oda. A másik fődíjat a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium Utas és Há című darabja kapta. A második szekció egyik fődíját a celldömölki Soltis Lajos Színász csoportjának Mielőtt meghaltál című előadása érdemelte ki. A második fődíjat pedig a budapesti Vörösmarty Gimnázium diákjainak Pippin elnevezésű darabja kapta.

A francia nyelvű diákszínjátszásnak is évtizedekre visszanyúló hagyománya van Pécsen. A Leőwey Klára Gimnáziumban a francia két tannyelvű osztályokba járó diákok körülbelül fele vesz részt az idegen nyelvű színjátszó szakkörben. Ennek értékét jól mutatja, hogy idén immár harmincadik alkalommal rendezték meg a Francia Nyelvű Diákszínjátszó Fesztivált, amely a tagozat legfontosabb nemzetközi eseménye, a franciás diákévek egyik legmeghatározóbb élménye. A nemzetközi rangú programon az előadásokat franciául mutatják be a meghívott magyar és a külföldi résztvevők.

Vata Éva, az iskola francia és drámatanára lapunk kérdésére elmondta, általában 300 fő szokott részt venni a rendezvényen, Tunéziából, Csehországból, Egyiptomból is érkeznek diákok a jó hangulatú fesztiválra.

– A diákok mindig megmondják, hogy mi az az aktuális téma, ami érdekli őket, improvizálnak, írunk szövegeket, illetve ajánlok nekik a francia irodalomból kapcsolódó műveket – fogalmazott a témaválasztás kapcsán a tanárnő.

A jubileum alkalmából idén a fesztivál harmincéves történetének írásos és képes dokumentumait bemutató kiállítás is nyílt az iskolában. A diákok riportokat készítettek régi résztvevőkkel, fotókat nyomtattak ki, melyek a tagozat folyosóján máig megtekinthetőek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában