programsoroló

2019.08.02. 11:30

Varázslatos fesztiválhónap kezdődött Baranyában

Legalább tíz fesztivál, kulturális rendezvénysorozat, várjáték lesz Baranyában az elkövetkező hónapban. A mind többnapos, tematikusan visszatérő programokkal mondhatni bepótolja a régió azt a pihenőt, ami júliusban volt.

Mészáros B. Endre

A végét járja a Pécsi Nyári Színház, de azért a finisben újabb klasszikus vígjátékot rendez Márton András, és színpadra lép Gesztesi Károly, Bánfalvy Ágnes, Beleznay Endre is egy Cooney-komédiában.

A színház aztán folytatódik, a pécsváradi Szent István Napok keretében, s ez a rendezvénysorozat összesen három tucat kultúreseményt visz a városba öt héten át. Zenés vígjáték és bohózat, Pozsgai Zsolt új színjátéka Lollobrigidáról és Fidel Castróról érkezik fővárosi színészekkel a várszínházba, emellett igen színes a koncertkínálat az Alma együttessel, big banddel, zongorahangversennyel. Mindezeken túl történelmi kiállítás, könyvbemutató, német mulatság is lesz.

Siklóson ismét Várfesztivál készül, életre keltik a középkort lovagi tornával, kosztümös felvonulással, trubadúrokkal és csatajelenetekkel. Négy napon át (augusztus 8–11.) a hagyományőrzés kap főszerepet középkori faluval, a várudvarban mágussal, gólyalábasokkal. Itt is fellépnek ismert rock­zenekarok, jön a Hooligans, Ganxsta Zolee és a Kartel, Balázs Fecó és neves DJ-k.

Szentlőrincen a Gazdanapok augusztus 2–4. között zajlik, s bár itt a mezőgazdasági gépekről, díjnyertes állatokról, élelmiszeriparról szól minden, azért izgalmasnak ígérkeznek a lovas bemutatók és versenyek, a csizmadobó vetélkedés, a traktorosok ügyeskedése, a vívók bemutatója, az ökörfogatolás, az íjászat és az ételkóstolók is. Zajlik ugye az Ördögkatlan Fesztivált Palkonyán, Villánykövesden, Nagyharsányban, Beremenden, Kisharsányban és a Vylyan teraszon. Rengeteg független színházi előadással, továbbá ismert zenekarokkal, valamint közkedvelt francia bandákkal.

Az Ormánság (Szaporca, Kémes, Tésenfa, Drávacsehi) a Bőköz Fesztivállal augusztus 22–25-én csatlakozik a sorhoz, s ízelítőül innen is néhány koncert: jön Karácsony János James, a Ghymes együttes, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band és muzsikál a Makám is. Komlón egész hónapban Utcazene Arts koncertek hallhatók vasárnaponként, Pécsett a Zsolnay Negyedben a Bőközzel pontosan egy időben a gyerekeknek szól az ingyenes Szamárfül Fesztivál. Itt életre kelnek mesehősök, nyílik Mosoly­ország és a Kincses piac, lesz mesebirodalom, Ruttkai Bori énekel, jazzmatinéra várják a kicsiket, s robotokkal és tengeri szörnyekkel is lehet majd találkozni.

A parádés fesztiválhónap végül Szigetváron zárul, igaz, már szeptemberre áthúzódva: a Zrínyi Napok ugyanis szeptember 6–9. között következik. Bár itt a hó elején is érdemes szétnézni, mert például augusztus 2-án a Bikini, 3-án pedig Pápai Joci ad koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában