A Kvartett a csúcson

2020.02.15. 12:50

Jubileumi színházi előadásban a Harmadik az első

Több színjáték is jubilál ebben a hónapban a Pécsi Harmadik Színházban. Székely Csaba: Bányavirág című tragikomédiája február 27-én a 75., Martin McDonagh: Piszkavas című színműve február 26-án a 70., Émile Ajartól az Előttem az élet darab pedig február 20-án az 50. előadásához érkezik.

Mészáros B. Endre

Fotó: FOTÓ: TÓTH LÁSZLÓ +36309971035

Ha jubileum, a mögött mindig igen mély tartalom van. Lehet, hogy a Pécsi Harmadik Színház elsősorban mint befogadó teátrum ismert a városban, ám minden esztendőben akad egy-két saját bemutatója, sőt, a korábbi években mindehhez csatlakozott külön egy mesejáték is. Köztudott, hogy itt elsősorban kortárs magyar drámaírók műveit veszik elő és veretes drámákról van szó. Talán ennek köszönhető, hogy több darab esetében éveken át minden alkalommal megtelik a nézőtér. Érdemes tehát egy kicsit a számok mögé nézni, mert a játszási rangsor a színművek színvonalát is jelzi, másrészt jó nosztalgiázni, visszaemlékezni olyan előadásokra, melyekre éveken át rengeteg ember volt kíváncsi.

Kijelenthető, hogy a listát Spiró György Kvartettje vezeti, melyből Pécsett és Budapesten 230 előadásuk volt és ez kimagasló eredmény az egész régióban, sőt vidéki viszonylatban is bizonyosan top háromban van.

Ezzel a színdarabbal a Harmadik Színház Magyarország képviseletében részt vett a Kortárs Magyar Drámák bemutató-sorozatán Helsinkiben és Lahtiban, továbbá vendégjáték-sorozaton az Egyesült Államokban (New York, Washington, Boston, Passaic, New Brunswick) és Romániában (Marosvásárhely, Kézdivásárhely), valamint Kanadában (Toronto).

A Kvartetten és a most jubiláló három darabon túl érdemes kiemelni Egressy Zoltán: Sóska, sültkrumpli című művét, ebből 104 előadásuk volt, köztük aradi vendégjáték is. A közönség Pécs testvérvárosa mellett Magyarkanizsán is láthatta tőlük Parti Nagy Lajos – Darvas Ferenc: Ibusár-megállóhely című játékát, mely annak ellenére, hogy mono­drámaként ment Füsti Molnár Éva játékával, 54 előadást tudhat maga mögött. A Lovak az ablakban című drámát Székely­udvarhelyen és Nagybányán is játszották; a Gyilkosság a székesegyházban című verses drámával pedig Kijevben arattak sikert.

Sokat elárul az is a színház műsorpolitikájából, Vincze János igazgató és rendező elképzeléseiről, hogy kik a Harmadikban a legtöbbet játszott szerzők. Nos, ezen a listán Örkény István áll az élen (Pisti a vérzivatarban, Forgatókönyv, Macskajáték, Tóték, E kor nekünk szülőnk és megölőnk, Kulcskeresők), de alig marad el tőle Spiró György (Csirkefej, Kvartett, Szappanopera, Prah, Príma környék). Több darabbal szerepel továbbá a listán Háy János (A Herner Ferike faterja, A Gézagyerek) és Egressy Zoltán (Sóska, sültkrumpli, Portugál).

Volt itt már tizenöt ősbemutató is

Számos darabot is itt láthatott az országban a közönség először. A listáról érdemes csemegézni. Ősbemutatók: Pilinszky János: Gyerekek és katonák; Forgách András: Vitellius; Spiró György: Kvartett, Szappanopera; Háy János: A Herner Ferike faterja; Sultz Sándor: Mal’haba, Kiss Judit Ágnes: Prága, főpályaudvar; Thuróczy Katalin – Horváth Krisztián: Game over; Thuróczy Katalin – Papp Zoltán: Mátyás mesék, Keszekusza; Thuróczy Katalin – InterMagyar Zenekar: Meseurópa; Thuróczy Katalin – Bókai Zoltán: Csizmás Kandúr, Szabó Attila – Bogárdi Aliz: Csipkerózsika, Tamás Éva – Baksa Péter: Csibész Csabi, Tamás Éva: A Mikulás elveszett csengettyűje.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában