arckép

2020.07.12. 13:30

A világhírű pécsi művész most filmzenét és szimfonikus darabot írt

A nyolc éve Los Angelesben élő zongorista-zeneszerző Szabó Dániel most itthon alkot, tanít, s remélhetőleg a szerzeményeiből, játékából mi is kapunk ízelítőt.

Mészáros B. Endre

– Ismert jazz-zongoristaként, legendás amerikai zenészek partnereként sima volt az út a Los Angeles-i UCLA Egyetemre?

– Ez arrafelé nem így megy. Öt évvel ezelőtt komoly interjúsorozat, videóra vett tanítási bemutatók, alapos bizottsági elemzés után kaptam meg a professzori állást közel száz jelentkező közül.

– Mit tanít Los Angelesben?

– Zeneszerzést, zeneelméletet, improvizációt, továbbá egy új kreatív tanítási módszeren dolgozom. Szeptembertől pedig Pécsett a PTE Művészeti Karon is lehetőségem lesz kamatoztatni a kinti tapasztalataimat.

– A járványhelyzet hozta haza?

– Januártól alkotói szabadságon vagyok, miután az USA-ban megnyertem egyedüliként az ASCAP (a világ legnagyobb jogvédő irodája) zeneszerzői díját, és írnom kellett egy művet a kaliforniai Symphonic Jazz Orchestrának. Hazajöttem, és már el is készült a The Shift (A váltás) című szerzemény. Másrészt Európában több helyen, így például a bécsi Musikvereinben is bemutattuk egy másik szimfonikus darabomat a Weather Report legendás dobosának, Peter Erskine-nek a játékával. Persze van hatása a járványhelyzetnek, szeptembertől távoktatásban tanítok majd a UCLA-n.

– Hogy áll Hollywood közelségében a filmzenével?

– Írtam több zenét is dokumentumfilmekhez, rövidfilmekhez és elkészült egy nagy munkám az amerikai–román Andrei Zinca új nagyjátékfilmjéhez, melynek magyarul kb. az a címe, hogy „Nos, mi is a szabadság?” A közelgő kolozsvári TIFF filmfesztiválon lesz az ősbemutató.

– Mi van a jazzkoncertekkel?

– Korombeli zenészekkel van kint egy trióm és egy kvintettem is. A fellépéseink közül kiemelném az Ottawa Jazz Fesztivált, ahol világhírű pop-rock és jazz sztárokkal, Norah Jones-szal, a The Roots hiphopzenekarral szerepeltünk együtt.

– Peter Erskine-n kívül kivel tart aktív kapcsolatot?

– Chick Coreának Magyar­országon én voltam a tolmácsa és nagyon összebarátkoztunk. Folyamatosan véleményezi az új zenéimet, állandó levelező kapcsolatban vagyunk és időnként itt-ott összefutunk.

Versenysikerekkel indult a karrier

Szabó Dániel 1975-ben született Komlón. A pécsi Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskolában tanult, francia szakon végzett a PTE-n, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz- tanszékén diplomázott. Megnyerte Litvániában a Nemzetközi Jazz Zongoraversenyt, a MR Tehetségkutató Jazz Zongoraversenyét, Montreux-ban a Jas Hennessy Solo Piano Competitiont, a párizsi Martial Solal Nemzetközi Jazz Zongoraversenyt. A Los Angeles-i University of Southern Californián doktorált, de a UCLA-n tanít. Felesége, Bettina tanácsadó-tréner, coach. Gyermekeik: Áron 13, Júlia 8 éves.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában