Színes programok

2020.09.21. 07:00

Elvarázsolták a közönséget a Kulturális Örökség Napjain

Különleges tárlatvezetéseken, lovagi játékokon és bűvészbemutatón is részt vehettek az érdeklődők a hétvégén, hiszen a megye több települése is csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz.

Mészáros Rita

Fotó: Löffler Péter

A Kulturális Örökség Napjai az épített örökség, a régészeti és természeti kincsek ünnepe. A rendezvénysorozathoz az ország minden pontjáról csatlakoztak települések, így megyénkben is számos érdekes programon vehettünk részt szombaton és vasárnap. Nehéz lenne felsorolni az összes eseményt, de a Máré-várat például lovagok foglalták el, Pécsváradon játékos feladatok, Szigetváron pedig tematikus vezetések várták a látogatókat. Pécsen a Cella Septichora Látogatóközpontban római császárrá vagy istennővé is válhattunk.

Ókori szobrok, festmények és mozaikok installációit rakták ki, ezek mögé állhattak a vállalkozó szelleműek, hogy egy emlékezetes fotó készüljön róluk. Sokan gyűltek össze a rendhagyó idegenvezetéseken, amelyeken nemcsak az Ókeresztény Mauzóleum, hanem az év közben nem látogatható Apáca utcai római kori emlékek titkai is feltárultak.

A Janus Pannonius Múzeum szintén több programmal készült a hétvégére, szombaton egy sétán a pécsi belvárosban található Zsolnay kerámiákról tudhattunk meg többet, a Múzeum Galériában pedig Richard Davidson bűvész varázsolta el vasárnap délután a közönséget. Az ott látható Rodolfo-emlékkiállítás jelmondata – „Vigyázat, csalok!” – teljesen illett erre az előadásra. Két kötélből egy lett, kártyalapok repültek a levegőbe, kis golyók tűntek el a bűvész egyik kezéből, és bukkantak fel a másik kezében – mindenki tudta, hogy itt bizony valami csalás van. Volt olyan, akit ez nem hagyott nyugodni, és még az előadás után is azon töprengett, hogyan tudta kitalálni a bűvész, melyik lapot húzta a szerencsés kiválasztott, mások viszont csak átadták magukat a varázslatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában