A színház jövője a tét

2020.10.24. 07:00

Ezekkel az elképzelésekkel pályáztak az igazgatói feladatra

A szakmai bizottság meghallgatta a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjának négy pályázóját, és titkos javaslatuk alapján november 17-én zárt közgyűlésen hozzák meg az önkormányzati képviselők a döntést. Mi pedig arról kérdeztük meg a jelölteket, hogy mi a programjuk, és kivel szeretnék megvalósítani.

Mészáros B. Endre

Fotó: Laufer László

Lipics Zsolt színművész lapunknak így összegzett:

– Vidákovics Szlávent kérem fel művészeti vezetőnek és Gulyás Dénest az operatagozat élére. Nagy nevű, valamint tehetséges pályakezdő rendezőkben gondolkodunk és szeretnénk a már sokat bizonyított társulatot még jobb helyzetbe hozni. Emellett ismert külföldi rendezők meghívását is tervezzük, hogy színesebb legyen a műhelymunka. Szorosabb együttműködésre készülünk a pécsi kulturális társintézményekkel, újraélesztve például a kooprodukciókat a Pécsi Nyári Színházzal. A műsorkínálatban lesznek népszerű vígjátékok, musicalek, operettek, de kísérletező kortárs darabok is. Bevonjuk továbbá a közös munkába Alapi Tóth Zoltán drámapedagógust, mert kiemelt célunk az ifjúság nevelése. És ragaszkodunk a POSZT-hoz, melynek Pécsett tartása érdekében mindent megteszünk.

Lipics Zsolt

– Nyitott, befogadó, kortárs Pécsi Nemzeti Színházat képzelünk el a jelenlegi társulattal – fogalmazott Bodor Johanna koreográfus. – A marosvásárhelyi Sebestyén Abát főren­dezőnek kértem föl, Udvaros Dorottya a Művészeti Tanács vezetője lenne, Anger Ferenc az opera tagozatot vezetné. A pécsi Keszthelyi Kinga a színház dramaturgjelöltje, dr. Szabó Károly közgazdász pedig a gazdasági igazgatónk. Tevékenységünkhöz sok együttműködői nyilatkozatot, támogató levelet kaptunk, a Nemzet Színészei közül Molnár Piroskától, Csomós Maritól, Cserhalmi Györgytől, Jordán Tamástól, Bodrogi Gyulától, Szacsvay Lászlótól. Miklósa Erika is részt venne a Művészeti Tanács munkájában. Pályázatom nyilvános.

– A programot közösen fogalmaztam meg Benkó Bencével, Bérczes Lászlóval, Fábián Péterrel és Göttinger Pállal, a leendő művészeti tanáccsal – tudtuk meg Komáromi György közgazdásztól.

Komáromi György

– Gazdasági szakemberként vállalom a felelősséget az átlátható és biztonságos működésért, a művészeti tanács a szakmai minőség biztosítéka. A meglévő társulatra építünk, de kibővítjük a k2 színház fiatal csapatával, meghívott rendezőkkel Mohácsi Jánostól ifj. Vidnyánszky Attiláig. Hagyománytisztelő és progresszív repertoárunkkal, széles körű ifjúsági programunkkal meg akarunk szólítani minden egyes nézőt. Pályázatunkat a szeptemberi beadást követően elérhetővé tettük a www.akozostobbszoros.hu oldalon.

Bodor Johanna

– Tokody Ilona, Oberfrank Péter, Nagy Írisz lesznek társaim a színház vezetésében – számolt be terveiről Csányi László, megemlítve, hogy édesapja a 60-as években a pécsi opera tagozatának művészeként kezdte karrierjét. – Úgy vélem, az akkori időkhöz képest mostanra az opera- és balettjáték a színházban súlytalanná vált, melyen szeretne változtatni, mert a zenés, táncos műfajoknak a repertoár felét kellene jelentenie minden évadban. A prózai előadások tekintetében a klasszikus nemzeti és nemzetközi irodalom kapna nagyobb szerepet.

Csányi László

A kulturális összefogásra épít és kezdeményezné a város kultúrintézményeiben a műsorok koordinálását. Az ifjúságnevelés terén a színház programkínálatával igazodna az iskolák tanrendjéhez és kötelező olvasmányaihoz, valamint a Pécsi Nyári Színházban újra bemutatna operaelőadásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában