Fehér szakállú

2020.12.06. 20:00

Az egész megyét bejárta a hétvégén a Mikulás

Járványhelyzet ide vagy oda, a nagyszakállú Mikulás idén sem feledkezett meg arról, hogy megajándékozza a baranyai gyermekeket. Ugyanúgy ott volt a Széchenyi téren, Pécs-Újhegyen, mint a legtöbb baranyai településen.

Mészáros Rita

Sok dolga volt a Mikulásnak a december 6-ra virradó éjszaka, csak megyénkben több mint 49 ezer gyermeket kellett meglátogatnia a KSH adatai szerint. Ez elég nagy munka, nem csoda, hogy szombaton és vasárnap is több helyen találkozhattunk vele.

Nem volt rest a Télapó, meglátogatta szinte az összes baranyai települést, járt többek között Kóróson és Pécsváradon is, bekopogtatott a házakba, és személyesen adta át az ajándékokat. Pécs-Újhegyen lovaskocsin járta végig az utcákat a nagyszakállú, a helyi egyesület segítségével több, mint harminc, csokival teli csomagot osztott szét az ott lakó fiatalok között.

A Széchenyi téren is felbukkant szombat délután a pécsi Mikulás zsákjában szaloncukorral, hogy megajándékozza az arra járó gyermekeket. Voltak, akik elsőre boldogan futottak oda hozzá, másokat a szülőknek egy kicsit bátorítani kellett, de végül nagyon megörültek az ajándékoknak.

Vasárnap a pécsi vásárban is minden az ünnepről szólt. Igaz, amikor mi ott jártunk, nem találkoztunk a Télapóval, de sok árus felvette a piros sapkát, és abban kínálta portékáit. Volt olyan vásárló, aki azt mesélte, hogy még szaloncukrot is kapott tőlük ajándékba.

Adventi koszorúk és karácsonyi díszek között válogathattunk, számtalan ízesítésű szaloncukrot kaphattunk, és persze csúnya, karácsonyi pulóverekből és egyéb ruhadarabokból is széles volt a választék – az ünnepig minden vasárnap hasonló kínálattal találkozhatunk majd a vásártéren. A karácsonyfákat még nem kezdték el árusítani, de jövő héten talán már a fenyőárusok is megjelennek a területen.

A mikulássapka-kommandó tagjai sem pihentek. Idén a megszokottnál ugyan kevesebb pécsi szobor kapott mikulássapkát, azonban vasárnap reggel a Zsolnay-szobor alakjain már messziről látszott a piros fejfedő.

 

Ezek is érdekelhetik