300 év

2021.01.28. 07:00

Himesházán szállásolták el a menekültekkel együtt Capellóék családját is

Fabio Capello édesapja Himesházán született, jelent meg pár hete egy cikk a Nemzeti Sportban.

Zs. J.

– Amint megjelent a lap, elkezdtek csörögni a telefonok, hogy igaz-e a hír – mondta Pataki Péter polgármester. – Ahogy beértem az irodába, rögtön fellapoztuk az anyakönyvet 1915. júliusánál és megtaláltuk a bejegyzést, ami egyezik a levéltárival, azzal ami az internetre is felkerült.

Capello az Év Sportolója Gáláján említette, hogy magyar kötődése van. A H betűt nem ejtette, „Imezácá” mondta, így nem volt könnyű beazonosítani a települést. Eleinte a Balaton környékére gondoltak, mivel a magyar tengert emlegette az edző.

A történet az első világháború idején kezdődött. A magyar belügyminiszter értesítette Pécs városát, hogy az olasz határhoz közel lévő és a hadműveleti célból kiürített községek lakosait Pécsre szállítják. A Dunántúl című lap beszámolója szerint, öt napi utazás után érkezett meg 1915. július 7-én a pécsi főpályaudvarra az isztriai menekülteket szállító különvonat.

Asszonyok, gyerekek, idősebb férfiak és nyolc-tíz fiatalember, köztük valószínű Fabio Capello nagyapja, szállt le a vonatról. Az akkori tudósítások szerint, a Baranyavári járásban 369, a Hegyháti járásban 386, a Mohácsiban 415, a Pécsiben 492, a Pécsváradiban 372, a Siklósiban 496, a Szentlőrinciben pedig 394 menekültet helyeztek el.

– Nem sokáig lehettek itt. Annyit már sikerült megtudnunk, hogy a községházán voltak elszállásolva, itt születhetett Fabio édesapja – mondta a polgármester.

A település jövőre lesz 300 éves. A neves alkalomra egy nagyszabású rendezvényt terveznek, ahová az itt született hírességeket, neves embereket is meghívnák. A lista nem lesz rövid, az már most látszik.

– Sok híres emberünk van, a száz főre jutó neves embereink száma meghaladja az országos átlagot – mosolyog a polgármester, és már sorolja is: Michelisz Norbert túraautó-világbajnok, Csuha Lajos, a Rock Színház alapító tagja, színész, zeneszerző, Fischer Norbert színész, himesházi játékosedző, aki A Jóban Rosszban és a Barátok köztben is szerepelt, és nem utolsósorban Fabio Capellót is szeretnék meghívni a településre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában