programok

2021.01.27. 17:30

Ünnepelni fognak a világörökségi helyszínek is

A Zsolnay Negyed 10 éves jubileumához érkezett, ám az ünnepi programsorozatot a járványra való tekintettel csak fő vonalakban lehetett előre megtervezni. Várhatóan minden kigondolt műsor megvalósul, de időben előfordulhatnak változások. Ebből az ünnepi kínálatból csemegézünk most.

Mészáros B. Endre

Kezdjük az év két szenzációs koncertjével, két jazzvilágsztár érkezésével. Most egy jó ideig elsősorban csak streamelt koncertekben lehet majd gondolkodni, és az igazi nyitányt május 11-én egy nagy esemény jelenti, a Kodály Központ 10. évadának élő programjaként a jazzgitáros Mike Stern a Bill Evans Banddel ad koncertet, erre az alkalomra az épület kívül-belül különleges fényfestést is kap.

Ősszel pedig ugyanitt egy korábban elmaradt hangversenyt pótolnak, amelyen a jazzhegedűs Jean Luc Ponty és lánya, a zongorista, énekes és zeneszerző Clara Ponty a kvartettjével lép fel.

Ezt megelőzően a világörökség napját tartják a Cella Septichora Látogatóközpontban áprilisban, miután 20 évvel ezelőtt nyerte el több pécsi helyszín a világörökségi címet. Ebből az alkalomból az antik világot elevenítik meg modern köntösben. Ennek keretében lesz egy nagy nemzetközi konferencia is júniusban, miután Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője ugyancsak 20 éve került fel az UNESCO világörökség-listájára.

Itt felelevenítik a világörökségi helyszín történetének legfontosabb eseményeit a nevezés előkészítésétől napjainkig. Ugyancsak áprilisban nagyszabású Csillagászati Hétre készülnek a Planetáriumban mintegy 30 programmal, planetáriumi vetítésekkel, érdekes csillagászati-űrkutatási előadásokkal, távcsöves bemutatókkal. És áprilisban tartják Zsolnay Vilmos születésnapját is a negyedben (17–18-án) kosztümös tárlatvezetésekkel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, porcelánfestéssel, fotófallal. Továbbá Az én Zsolnaym címmel az óvodás korcsoportnak meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetését és a rajzokból készült kiállítás megnyitóját a Kemence Galériában.

Az első nagy fesztivál május 21–23. között várható: a tavaszköszöntő Zsolnay Piknik. Ezt követi május utolsó vasárnapján a Városi Gyereknap a negyedben, amikor itt minden helyszín hatalmas játszótérré alakul.

A Sétatér Fesztivállal június 10–20. között számolnak, a Zsolnay Fényfesztivált a belvárosban július 1–4. között rendezik meg, a Múzeum utca augusztus 6–15. között nyílik meg a Káptalan utcában, a Szamárfül Fesztivál pedig augusztus 27–29. között a Zsolnay Negyedben.

Az ősz is erősen indul, a Zsolnay Negyed Éjszakája szeptember 18-án lesz a Kulturális Örökség Napjai keretében. A Pécsi Napoknak (szeptember 23–26.), az Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásárnak (november 26. – december 24.) is van már pontos ideje, emellett folyamatosan hoz koncerteket az E78-ba a Metronóm Jazz Klub, valamint a Hangfoglaló Program. Továbbá folytatják a Zsolnay Színház-sorozatot is, ez évben 5–6 előadással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában