Hitélet

2021.01.02. 19:00

Zeneszerzői pályázaton nyertek szép elismerést

A Pécsi Egyházmegye két egyházzenésze, dr. Balatoni Sándor és Kovács Szilárd Ferenc is díjazásban részesültek a Művészetek Palotája 15 éves évfordulója alkalmából kiírt zeneszerzői pályázaton.

Wald Kata

Fotó: Laufer László

Dr. Balatoni Sándor húsz éve a pécsi Jézus Szíve plébánia kántora és Dobos László karnagy úr utóda a kórus élén, emellett a Pécsi Tudományegyetem tanársegédje, a Mecsek Kórus karnagya, a Pannon Filharmonikusok orgonistája. Zeneszerzőként is aktív, számos egyéb díja mellett két éve az Európai Kórusszövetség első díját nyerte el Tallinnban. A szerző a most díjazott művéről a Pécsi Egyházmegyének a következőképp nyilatkozott: az ötszólamú vegyeskari mű ez esetben világi témájú, abból a 12. századi Carmina Buranából származik, amelyet Benediktbeuern kolostorában találtak meg, és amelyből Carl Orff is merített híres oratóriumához.

Kovács Szilárd Ferenc a Pécsi Székesegyház orgonistája és a Pécsi Tudományegyetem mesteroktatója, illetve a Pécsi Kántorképző vezetője. Egyházzenei és előadóművészi tevékenysége mellett komponálással is foglalkozik, főként liturgikus műveket alkot. A Pécsi Egyházmegye tájékoztatása szerint a szerző a díjazott kompozícióról a következőket mondta: – A műhöz a 96. zsoltár öt versét választottam. A zsoltáros új énekről beszél (Cantate Domino canticum novum), ezért az alkotói munka során arra törekedtem, a zene olyan módon legyen nóvum, hogy közben az egyházzenei hagyományainkkal sem szakít, miközben végig a szöveg belső mondandóját tartottam szem előtt.

A díjazott kompozíciókat a Művészetek Palotája szervezésében mutatják be az elkövetkező két éven belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában