arckép

2021.02.06. 11:30

A nyár nagy eseménye lesz a Kinizsi Pál rockopera a siklósi várban

Az utolsó simításokat végzi a Kinizsi Pál című vidám hangulatú rockopera nagyszínpadi bemutatóján Balásy Szabolcs zeneszerző – a félszáz szereplős produkció színpadi változatát augusztusban mutatják be a siklósi várban. Emellett jazzben, gospel- és pop kórusdallamokban is új utakat formál.

Mészáros B. Endre

– A Zrínyi és a Fejedelem után jön a Kinizsi Pál. Miben más ez a rockopera?

– Hét éve már született egy változata, de a szövegíró várkapitány Szentgyörgyváry Péter most alapjaiban kibővítette, sokkal szórakoztatóbb lett, én pedig a zenét alakítottam hozzá. Tavaly a siklósi várban volt a koncert jellegű bemutatója, ám most összeállt a színpadi mű, másfélszer annyi dallal, közel 50–60 szereplővel.

– Kiket láthatunk, hallhatunk a darabban?

– Többek közt Vadkerti Imre, Sasvári Sándor, Rudán Joe, Csengeri Attila, Götz Attila, Györfi Anna és Kusnyér Anna a szereplői. A VoiSingers tagjai alakítják az éneklő népet, a bárókat a Vivat Bacchus, a rendezője pedig Beleznay Endre, a karakterhangszerelést Horváth Krisztián készíti el. A kétfelvonásos rockopera 23 dalából készül már a nagylemez és a színjáték élőzenekaros bemutatóját augusztus 7-én tervezzük a siklósi várban. Szeretnénk egy országos turnét az egri, a diósgyőri, a sárospataki várban, esetleg nagyvázsonyi zárással.

– A Vivat Bacchussal és a VoiSingersszel is volt több közös koncertjük a Kossuth-díjas rock­zenésszel, Ákossal. Fut még ez a kapcsolat?

– A Negyven című albumán dalszerzőként is szerepeltem, a karantén ideje alatt pedig csináltunk egy közös trianoni emlékműsort, valamint a Zongorafutam című összeállítást.

– Láthattuk tavaly nyáron az Ilyen a Jazz formációban. Ez egy új szenvedély?

– Ez a Filharmónia által létrehozott trió már több mint kétszáz koncertet adott harmincezer gyereknek. Idén októberben is turnézunk a régióban, hogy rajzfilmzenék átirataival népszerűsítsük az ifjúságnak a jazzmuzsikát.

– Van más zenei kicsapongása is?

– A Wing Singers Gospel Choir. Pasitka Hermannal egy fiatalos zenei köntösbe bújtatott gospel-pop-kórusmuzsikát éneklő csapatot terelgetünk.

– Mi a helyzet a Vivat Bacchus háza táján?

– Idén vagyunk 20 évesek, és ha a vírus engedi, akkor a jubileumi koncertünk új műsorral, sztárvendégekkel június 11-én lesz a Kodály Központban.

 

A zene, a dallam örök elkötelezettje

Balásy Szabolcs 1979-ben született Kaposváron. Tolnanémediben nőtt fel, a pécsi Kodály-gimnáziumban érettségizett. A PTE-n ének-zene tanári és karvezetői diplomát szerzett. 1999 óta tagja a Bartók Béla Férfikarnak, alapítója, énekese, zeneszerzője a Vivat Bacchus együttesnek. Az Ilyen a Jazz együttes tagja, a Babits-gimnázium tanára, a Babits Kamara, a Wing Singers, és a VoiSingers kórusok vezetője. Átiratokat, feldolgozásokat készít, a Zrínyi, A fejedelem a Kinizsi rockoperák zeneszerzője, a Kossuth-díjas Kovács Ákossal több sikeres korábbi és ma is működő közös projekt szereplője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában