múltidéző

2021.03.17. 11:30

A szénbányákra emberöltőkön át emlékezünk

Hogy mi a mecseki szénbányászat logója? Mondhatnánk, hogy a bányászjelvény, a keresztbe tett kalapácsok babérkoszorúval, vagy felirattal övezve, de számomra egyértelműen egy szénporos arc, kobakkal és fejlámpával szegélyezve.

Mészáros B. E.

Viszonylag gyakoriak voltak a kommunista szombatok, a felajánlott plusz műszakok

Fotó: Laufer László

A háttérben pedig lehet TH-íves vágatbiztosítás, vagy önjáró hidraulikus fejtési biztosító elem. Mert évtizedeken át több tízezer baranyai családnak erről szólt a mecseki szénbányászat, hiszen a megye lakosságának negyede folyamatosan azon izgult otthon nap mint nap, hogy odalent a mélyben ne történjen omlás, sújtólégrobbanás, gázkitörés, szénporrobbanás.

Az országban innen került ki mindig a legjobb minőségű feketeszén a föld mélyéből, ám ez sem volt elég, pontosan harminc éve, 1991-ben elkezdődött a nyolcezer embernek munkát adó Mecseki Szénbányák Vállalat felszámolási eljárása. Másfél évtizedig tartott, mire végleg megszűnt a cég, a föld alatt ott maradt több millió tonna feketeszén és az országnak több évtizedre elegendő gázkészlet.

 

A föld felett pedig 44 mecseki szenes akna emléke, és egy-két ma is álló konkrét épülete. Mindemellett a legdöbbenetesebb az volt a döntésben, hogy megszüntettek egy olyan iparágat, mely kétszáz éven át meghatározta a térség életét, felvirágoztatta Pécset, Komlót, Mázaszászvárt, Nagymányokot. Új városrészeket épített, sportegyesületeket segített az első osztályban dobogóra, és hatalmas hűségjutalmakat osztott, átlag fölötti életszínvonalra emelve számtalan baranyai családot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában