Színház

2021.03.01. 14:00

Egy új főszerepet kapott Lipics Zsolt

Lipics Zsolt lett a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója február 16-tól. A színművésszel erről a feladatról, a társulati élet szerkezeti változásairól, a teátrum anyagi hátteréről, a célokról és a lehetőségekről beszélgettünk.

Mészáros B. Endre

20220222 Pécs Lipics Zsolt, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója Fotó: Loffler Péter LP Új Dunántúli Napló

Fotó: Loffler Péter

Komoly anyagi hiányról, 207 millió forintos elvonásról beszéltek az évad kezdetén. Mi most a valóság, mennyi pénzzel számolhatnak?

– A színház üzemszerű biztonságos működését garantálni tudjuk. Az állam és az önkormányzat közötti együttműködési szerződés értelmében 527 millió forint központi támogatást kapunk öt éven át minden esztendőben, melyhez a város idén 369 millió forintot ad, és az összeget öt év alatt emelik fel az állami segítség mértékére. Vagyis 2024-ben már 2x527 millió forintból gazdálkodhatunk. Jól látható tehát, ez az év lesz a legnehezebb, és a gondokat csak tetézik a járványhelyzet miatt elmaradó előadások, az ezzel együtt járó jegybevétel-csökkenés. Ezért igyekszünk a produkciókat a leggazdaságosabban megvalósítani, s reménykedünk, hogy új pályázatokból is hozzá jutunk újabb forrásokhoz.

Műsorszerkezetileg hogy néz ki az új vezetés első évada?

– Úgy készülünk, hogy a szeptemberben induló 2021/2022-es első saját év­adunkban minden a pályázatomban is leírt tervezett bemutatónk megvalósul, egyelőre nem számolunk semminek az elhagyásával.

Lesz Pécsi Országos Színházi Találkozó idén?

– Én személy szerint a POSZT mellett vagyok, s bízom benne, hogy még idén júniusban megvalósulhat a rendezvény.

Mi az, ami a vezetésével megváltozik a Pécsi Nemzeti Színház életében?

– Nem rontok ajtóstól a házba, mindenkivel az egymást tiszteletben tartó párbeszédre törekszem. Nagyon várom a dolgozók ötleteit, igényeit, vágyait, egy kifejezetten jó hangulatú munkahelyre törekszem, ahol az a cél, hogy mind a kétszáz alkalmazott jól érezze magát. Azt szeretném, hogy aki ide belép, színész, műszaki, adminisztratív vagy háttérmunkás, mindig mosolyogjon és legyen a másikhoz egy kedves szava. A közönség pedig már szerintem nagyon vágyik arra, hogy mielőbb újra itt lehessen az előadásainkon.

Személyi változások várhatók?

– A Pécsi Nemzeti Színházban nem volt eddig művészeti vezető, mostantól azonban Vidákovics Szláven tölti be ezt a pozíciót. Gulyás Dénes pedig az operatagozat élén folytatja a tíz éve megkezdett munkát. Emellett segítségünkre lesz Alapi Tóth Zoltán drámapedagógus, mert az ifjúsággal szeretnénk megszerettetni a színházat, s ennek érdekében külön ifjúságnevelési programot is kialakítunk. Nagy örömömre Stenczer Béla a színészi munkája mellett újra közönségszolgálati menedzser lesz, neki ugyanis rendkívüli tapasztalatai vannak ezen a téren, míg Györfi Anna kommunikációs munkatársi feladatokat is ellát majd. A társulatot illetően nem tudok róla, hogy bárki is távozni szeretne, én mindenkinek a munkájára számítok. A szerződtetési beszélgetések viszont az egyes új bemutatókra, hogy kire miben számítunk, még csak ezután következnek.

Mi a helyzet az olyan tagozatokkal, mint az opera és a balett?

– Nemzeti minősítésű intézményként természetes számunkra opera és balettelőadásokat is tartani. A Pécsi Ba­lett önálló együttes lett, de mi mindenképpen velük képzeljük el a közös munkát. Célom: széles közönségréteget elérő előadások kerüljenek repertoárra minden műfajban.

Az igazgató fog játszani vagy rendezni?

– Soha nem rendeztem még, de szándékomban áll kipróbálni, ha lesz rá időm és energiám. Igen jó érzéssel tölt el, hogy a pályázati sikerem óta rengetegen állítottak meg az utcán azzal a kérdéssel: „Ugye nem hagyja abba a játékot?” Ezért, s mert szeretném gyakorolni a hivatásom, mindenképp vállalok szerepeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában