Helytörténeti gyöngyszemek

2021.04.20. 18:40

Folyamatos a megújulás a komlói könyvtárban

Igazi különlegességek is kerülnek a komlói könyvtár közelmúltban elkészült, felújított alagsori helyiségeibe, ahol a múzeumi szakkönyvtári állomány jelentős része kap méltó helyet.

W. K.

Fotó: Laufer László

A dokumentumokat és könyveket a múzeum több részéből és a raktárból gyűjtik össze, egyúttal leltározzák és selejtezik is az állományt. Mindezeket számítógépes feldolgozás követi, aminek eredményeként a rendszerezett kiadványok a könyvtár online katalógusában kereshetőek lesznek.

Az intézmény tájékoztatása szerint a szakkönyvtár dokumentumai között igen értékes kötetek, igazi gyöngyszemek is akadnak – több 1800-as évekből származó könyvet, különféle bányászati szakkönyveket, helytörténeti kiadványokat tartanak számon, amelyek a korábbi muzeológusok munkájának köszönhetően kerültek a gyűjteménybe.

A komlói könyvtár épülete – így az alagsori rész is – fokozatosan korszerűsödött az elmúlt esztendőkben a sikeres pályázatoknak köszönhetően. A támogatások eredményeként mára szakmailag és tartalmilag egyaránt megújult a létesítmény. Hamarosan pedig további nagyszabású fejlesztésre is sor kerül: egy kisebb moziteremmel és három tematikus kiállítóteremmel bővül a komlói József Attila Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény – az épület padlásterét építik be, a beruházásra 900 millió forintot kapott az intézmény a tavaly év végén született kormányzati döntés szerint. Az elnyert forrásnak köszönhetően a régóta tervezett Dinó-projekt megvalósítására nyílik lehetőség: az épület tetőterében egy modern látogatóközpont nyílik.

Kölcsönöznek

A járványhelyzet enyhülésével április 7-étől ismét elérhetőek az átadás-átvételi pont szolgáltatásai a komlói könyvtárban a beiratkozott olvasók számára. Egyeztetett időpontban legfeljebb öt könyv kölcsönözhető ki, az igények telefonon, e-mailen, és közösségi oldalon keresztül is leadhatók. Az átadás-átvétel helye a könyvtár főbejárata, ahol érintkezés nélkül vehetők át, adhatók le a könyvek. A fertőzésveszély miatt a visszavitt dokumentumok egy időre karanténba kerülnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában