Legyen tánc!

2021.05.27. 19:22

Victor Vasarely ihlette darabot ad elő a Pécsi Balett

Victor Vasarely életművét állítja középpontba a Pécsi Balett új bemutatója, amelyet ingyenesen online lehet követni pénteken este a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjának keretében – közölte a tánctársulat az MTI-vel.

bama.hu (forrás: MTI)

A Pécsi Balett közleményében azt írták, hogy a társulat új darabja, a Vasarely-etűdök olyan kérdésekre keresi a választ, minthogy mi az értelme a művészetnek, mi tesz maradandóvá és élővé egy műalkotást, s vajon a mű életben tartja a művészt is?

Az alkotók egy kiállítás kontextusába helyezik a balettet. A kiállítás képei ihletet adó forrásként meghatározzák a jelenetek hangulatát, a zenei anyagot, a karaktereket és azok viszonyait, a tánc dinamikáját, a jelmezek, a kellékek és díszletelemek szín- és formavilágát, a színpadképet. A műalkotások életre kelnek.

A társművészetek bevonásával létrehozott egyedülálló látványvilágú produkciót Vincze Balázs, a társulat Harangozó-díjas művész álmodta színpadra rendező-koreográfusként.

A rendező szerint Victor Vasarely fantasztikus erejű festményei alakították a zene lüktetését, a koreográfia dinamikáját, a teret, a kellékeket, a jelmezeket, a látványt, hiszen élőek, erős hatásúak, energetizálóak Vasarely művei – vélekedett a művész a közleményben.

A Pécsi Balett táncművészei mellett az előadásban közreműködik Györfi Anna, a Pécsi Nemzeti Színház színművésze, Kamarás Iván Jászai Mari-díjas színművész, Kéméndi Tamás harmonikaművész, Kiss-B. Atilla Kossuth- és Liszt-díjas művész, Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és Vári Éva Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész.

Az ingyenesen megtekinthető online bemutató a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében, a Müpa szervezésében, a Pécsi Balettel közös programként valósul meg pénteken, május 28-án, este hét órakor a Bartók Tavasz felületein.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában