Éjjel-nappal múzeum

2021.06.16. 17:30

Milyen a Bauhaus Gömbszínház és miért van ennyi pince a városban?

A régészet napját ünnepeljük péntektől vasárnapig, ami rengeteg izgalmas programot jelent szakemberek vezetésével a Janus Pannonius Múzeum műkincsei között. A következő hétvége is hasonlóan eseménydús lesz, június 26-án jön a Múzeumok éjszakája.

Mészáros B. Endre

Fotó: Toth Zsolt

Izgalmas föld alatti felfedezésekről, megtalált különleges régészeti eredményekről szól a nyitóelőadás a Csontváry Múzeumban, majd szombaton 10 órakor az Égervölgyből indul túra a Jakab-hegyre, a Pálos kolostorhoz, a vaskori sáncokhoz és halomsírokhoz, ahol gyönyörködni lehet a Zsongor-kőről látható panorámában is. Pécsett is erős lesz a szombati program: ugyancsak 10 órakor a Székesegyháznál kezdődik a séta a történelmi belvárosba, s itt olyan kérdésekre is választ kaphatnak többek között a résztvevők, hogy hány székesegyháza volt Pécsnek, hová temették el Péter királyt, hol volt Pécs középkori egyeteme, s miért van ennyi pince a belváros alatt.

Vasárnap, 10 órától az Ókeresztény Mauzóleumban lesz helyszíni vezetés, ahol az építészeti emlékről és a falfestményekről adnak átfogó tájékoztatót. Délután pedig a török kori Pécsre utazhatunk a Kórház téri Jakováli Hasszán-dzsámi elől 16 órától.

És ez csak az első felvonás, a második jövő szombaton következik, amikor a Múzeumok éjszakája országos programsorozat részeként Pécsett is elérhető egy belépővel minden múzeumi gyűjtemény, továbbá olyan helyek is, amelyek máskor nem látogathatók.

Ízelítőül ebből a csomagból néhány kulcsmondat: utazás Párizsba, a Bauhaus magyar bohóca, Weininger Andor műveihez kapcsolódó interaktív műhelyfoglalkozás, milyen volt a neves alkotó gömbszínháza, két ágyúlövés – Habsburgok Baranyában, zománcok lámpafényben címmel beszélgetés, Vasarely geometriája, a látás tudattalanja, hétköznapi élet a Római Birodalomban múzeumpedagógiai foglalkozás, Az éjszaka hangjai, gyerektáncház, szimbólumok a népművészetben, zseblámpás tárlatvezetés a Pécs története kiállításban, gyógyfüvekkel ismerkedés a Mecsekszabolcs környéki erdőkben és vadvirágos gyepeken, valamint nem utolsósorban Szent Iváni tűzugrás és almasütés. S mindezeken túl éjszakai élménysétát is szerveznek majd.

Jógatábor a Csontváryban

Alkotni a test és lélek harmóniájában – erről szól a Janus Pannonius Múzeum Jóga és művészet című napközis tábora július 5–9. között. Apró Kata, a Chandra jógastúdió oktatója és vezetője segíti a test épülését, délutánonként a JPM gyűjteményeit nézik meg a fiatalok és járják a természetet, majd közös alkotásokat hoznak létre. A JPM nyári táborába 8–14 éves gyermekeket várnak alapos biztonsági intézkedések mellett, sok szabadtéri programmal. Jelentkezési határidő: június 25.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában