Dallam cseng

2021.06.01. 18:02

Csütörtökön ismét meghallgathatjuk az Énekvarázst

Az Énekvarázs dalkört Palacskó József gépészmérnök alapította meg a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa felvezető éveiben.

Mészáros B. Endre

Forrás: Énekvarázs dalkör Facebook oldala

Lassan másfél évtizede töretlenül sikeres ez a népdaléneklési akció. – Nem tudunk társaságban jókat énekelni, mert nem tanultunk meg hozzá fiatalon mindenki által ismert népdalokat, pedig a népdalkincsünk hatalmas és csodálatos – mondja a 77 éves énektanító, Palacskó József, aki maga is évtizedeken át énekelt a Bartók Béla Férfikarban, a kórussal kétszeres olimpiai bajnok lett, és csak három éve hagyta abba az együttessel közös próbákat.

Hogy képben legyünk, ha társaságban kell énekelni

Az Énekvarázs viszont a pandémia után újra beindult, kedden délutánonként találkoznak a tagok törzshelyükön, a Civil Közösségek Házában. A múlthéten is volt foglalkozás, és a 25 aktív tag kétharmada már gyakorolt. Tudni kell, hogy egy híján mindenki nyugdíjas a csapatból, és csupán két férfi van az énekesek között. A társasághoz bármikor, bárki csatlakozhat a keddi időpontban, amennyiben szeret népdalokat énekelni. Erőteljes munka zajlik itt, a társaság már második énekeskönyvét adta ki tavaly, és több száz népdalból áll a repertoárjuk. A kar emellett rendszeresen vendégszerepel a régióban közösségi rendezvényeken (az Ördögkatlannak gyakori vendégei).

Most, június 4-én a kertészek pécsi találkozóján énekelnek, 11-én pedig a Széchenyi téren több kórussal együtt előadják az Örömóda magyar nyelvű változatát. Palacskó Józsefnek egyébként van egy másik mintaértékű hobbija is, otthon bio­kertészkedéssel foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában