Visszavárják a családokat

2021.08.23. 17:30

Reményekkel tekint a jövőbe a Bóbita Bábszínház társulata

Csongor és Tünde boldogságot szimbolizáló aranyalmafája szolgált a Bóbita Bábszínház évadnyitó sajtótájékoztatójának háttérdíszletéül: Sramó Gábor igazgató köszöntőjében egy boldogabb és könnyebb új bábszínházi évad reményének adott hangot. Az idén 60 éves jubileumát ünneplő Bóbita fergeteges bemutató előtti vendégelőadással vezette be idei programját, mely a tervek szerint rendkívül színesnek ígérkezik.

Mohay Réka

Czéh Dániel egyedül is végig fenntartotta kicsik és nagyok figyelmét a KL Színház és a Magamura Alkotóműhely Kisgömböc című vendégjátékában, melyet a megnyitó közönsége önfeledt kacagások közepette fogadott. A Schneider Jankó által rendezett vásári bohóctréfa ötletesen ötvözi a népszerűmagyar népmesét Bohus, a böllér sietős, mégis bőbeszédű monológjával.

Sramó Gábor évadnyitó beszédében elmondta, az elmúlt másfél év a bábszínház életére is rányomta bélyegét, a szokásos kétszázötven-kétszázhetven helyett tavaly ötvennyolc előadást tudtak megtartani, s a korábbi, közel negyvenezer néző helyett összesen négyezerötszázat számláltak a járványhelyzet következtében, s a kiesés a bevételeken is meglátszik. A társulat azonban reményekkel tekint a jövőbe, számos előadással, programmal és új bemutatókkal is várja a családokat. A jubileumi év új csúcsprodukciójaként november 26-án a Háry János előadás bemutatóját a Kodály Központban tartják, mely a Pannon Filharmonikusokkal közös előadás lesz.

 

Horváth Zsolt, a Filharmonikusok igazgatója hangsúlyozta, a koprodukció rendkívül fontos számukra is. A két társulat együttműködése nem előzmény nélküli, ugyanis tíz évvel ezelőtt, a zenekar 200. születésnapján szintén közös bemutatót tartottak. A zenekarigazgató hozzátette, Pécs egy olyan város, ahol a művészek ismerik egymást, s nagy tisztelettel vannak egymás iránt. Ebből pedig adódik az is, hogy a nehéz időszakokat és a sikereket is együtt élik meg, a közös ünneplés pedig kiemelt öröm mindkét fél számára.

További premier lesz még Az ember tragédiájának új szereposztással történő felújítása 2022 januárjában, a Torzonborz és a Holdrakéta márciusban, valamint a Szárnyati Géza, a malac munkacímű, a Bóbita verssoraira rájátszó vidám állatmese júniusban. A társulattól távozik Balog Zita Mária bábszínész, s nyugdíjba vonul Illés Ilona, de ő a továbbiakban sem fog elszakadni a színház életétől. A társulat tagja lesz immár hivatalosan is a régóta velük dolgozó Várnagy Kinga, s Szegedről új bábszínész érkezik Mag Eszter személyében.

Bár sikeres online előadásokat is tartottak a pandémia alatt, de a művészek nagyon várják a személyes jelenlétet, hiszen az élő játék és a közönséggel való interakció semmivel sem váltható ki. A nézők háromféle bérletből válogathatnak, illetve további vendégjátékok és csecsemőszínházi előadások is várhatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában