Pécsi Nemzeti Színház

2021.08.24. 16:05

Számos újdonsággal készül a társulat az idei évadra

Formabontó és szokatlan – így jellemezte Lipics Zsolt igazgató az évadnyitó sajtótájékoztatót, mely a Színház téren, nyilvánosan zajlott, s zenés produkciók is tarkították. A Pécsi Nemzeti Színház új vezetőségének reményei szerint az esemény hagyományt teremt, s jelképül szolgál majd azon törekvésüknek, miszerint a színház feladata közel menni a közönséghez, s ajtót nyitni a társadalom minden rétege felé.

Mohay Réka

Fotó: Laufer László

Az igazgató elmondta, a publikummal folytatott rendszeres és élénk kommunikáció kiemelt prioritást élvez számukra. Ennek érdekében megújult honlappal, s a közösségi médiában is aktív, interaktív tevékenységgel és nyereményjátékokkal várják az érdeklődőket. A járványhelyzet nehézségei után újult erővel kezdik meg a munkát, számos bemutatóval is készülnek. A Pécsi Nyári Színházban már játszott nagy sikerű darab, A miniszter félrelép az egész évad során műsoron lesz. A közel húsz évvel ezelőtt már Pécsen is igen népszerűnek bizonyuló Valahol Európában musical október 9-től ismét látható lesz a nagyszínházban.

Lipics Zsolt annak is hangot adott, Pécsen, a kultúra városában rendkívül fontos, hogy az alkotók együttműködjenek és támogassák egymást, ezért kiemelt figyelmet fordítanak különböző partnereikkel való koprodukciókra. Ilyen lesz a november 13-ától látható ÁdámÉva, a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház közös előadása is. Decemberben Csiky Gergely Nagymama című darabja kerül műsorra, januárra pedig Puccini Bohémélet című operájával készülnek, mely magyar nyelven lesz hallható, s a Pannon Filharmonikusok kísérik. A nagyszínházban látható lesz továbbá Dosztojevszkij klasszikusa, a Bűn és bűnhődés.

A kamaraszínház is egyedi előadások színteréül szolgál majd. Vidákovics Szláven művészeti vezető hangsúlyozta, minden korosztályt meg kívánnak szólítani, kiváltképp szeretnék a színház világát minél inkább megszerettetni a fiatalokkal. E célkitűzés jegyében is csatlakozik a társulathoz Tóth Zoltán drámapedagógus, az Escargo Hajója színházi nevelési szövetkezet elnöke. Az általa rendezett Ö.sszes K.Ötelező R.öviden című darab a 7-8. osztályos kötelező olvasmányok alapján dolgozza fel a felnőtté válás és a szerelem kérdéseit Beck Zoltán és Kardos-Horváth János zenei kíséretével. Igazi helyi ősbemutatóval is készülnek, Sárosi István pécsi orvos-drámaíró Otthol, édes otthol című komédiájával. A Sóska, sültkrumpli előadás helyszíne a megújult Pécsi Horvát Színház lesz. Műsorra kerül továbbá Háy Jánostól az Utánképzés ittas vezetőknek, Bródy Sándortól A tanítónő, valamint a Lúdas Matyi mesebalett a Pécsi Balettől.

A társulat tovább bővül még Reider Péter színművész, Bognár Szabolcs operaénekes és Funk Iván rendező személyében, az énekkarba visszatér Benyovszky Tamás. A nagyszínház lesz továbbá az idén 60 éves Pécsi Balett jubileumi estjének helyszíne is szeptember 17-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában