Középpontban a kutatók

2021.09.20. 11:30

Érdekfeszítő előadásokkal rukkolnak elő a tudomány ünnepén

A Pécsi Tudományegyetem a hagyományokhoz mérten idén is megrendezi a Kutatók Éjszkáját szeptember 24-én. Az Európa-szerte lebonyolított rendezvényen bemutatják a tudomány fontosságát és a kutatói életpálya színességét látványos, interaktív, sokszínű programok keretében.

Móga Richárd

A koronavírus-járvány is demonstrálja a tudomány fontosságát világunk jövőjének alakítása során. Európa versenyképességének záloga a kutatás-fejlesztés és az innováció, valamint az új, tudásintenzív termékek előállítása. Emiatt is kiemelt fontosságú a kutató személyének bemutatása a társadalomnak, illetve a fiatalok figyelmének felhívása a fejlesztői és a kutatói karrier lehetőségére.

Kezdetben az első Kutatók Éjszakáján még csak néhány intézmény adott otthont az eseménynek, azonban két éve már közel 50 magyarországi település 200-nál több helyszínén 2500 program várta a sok tízezer érdeklődőt. Európát tekintve pedig közel fél­ezer városban több mint egymillióan vettek részt a tudomány ünnepén.

A szervezők elsődleges célja az, hogy a diákok, szüleik, tanáraik és az egész nagyközönség számára bemutassák, hogy a műszaki és a természettudományok a mindennapjainkban milyen mértékben szövik át életünket, valamint mennyire fontosak ezek a szakterületek a folyamatok leírásához, megértéséhez, és új összefüggések felfedezéséhez. Ezenkívül támogatni szeretnék a közoktatási és felsőoktatási intézmények, illetve gyakorlati helyet biztosító vállalatok együttműködését, népszerűsíteni a tudományt, továbbá a tudományos és innovációs tevékenységet, valamint a kutatói életpályát is.

Az idei esztendőben a PTE szeptember 24-én közel 200 izgalmas programmal várja a résztvevőket, több mint 10 helyszínen. A kezdeményezés elsősorban a kutatói pálya népszerűsítését szolgálja, ezért leginkább a tizen- és huszonévesekre számítanak, azonban számos olyan érdekes és vonzó előadás is lesz, amelyeken a kisgyerekektől a legidősebbekig mindenki megtalálhatja a számára izgalmas eseményeket, és részt vehet valós kísérletekben is.

A rendezvényen orrot és szájat elfedő maszk használata kötelező, csakúgy, mint a védettségi igazolvány felmutatása minden résztvevő esetében, kivéve a 18 év alattiakat, akik védettségüket igazoló felnőtt kíséretében tudnak részt venni. A nívós és izgalmasnak ígérkező programokon a megjelenés regisztrációhoz kötött, amely 2021. szeptember 15-én indul.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában