Méltón megőrzik

2021.10.15. 19:30

A művész fia a városnak ajánlotta apja hagyatékát

Vida Dezső festőművész hagyatékának megőrzéséről, és ápolásáról döntött a siklósi képviselő-testület.

Zs. K.

Vida Dezső festőművész 86. évében, öt évvel ezelőtt hunyt el, életművéről halála után két évvel már megjelent egy könyv, melyet a Siklósi Térségi Könyvtár és Ismeretközpont vezetője, Vincze Bernadett, és az intézmény munkatársa, Kustos Ilona közreműködésével, valamint tanítványai, volt kollégái, az önkormányzat és számos helyi lakos támogatásával tudtak kiadni.

Az elhunyt festőművész fia, egyedüli örököse Vida Norbert azzal kereste meg a siklósi önkormányzatot, hogy szeretné felajánlani édesapja hagyatékát a városnak. A hagyaték körülbelül 300 darab keretes, többnyire feliratozott és dobozolt festményből, több száz keret nélküli dobozolt grafikából, rézkarcból, festményből, levelekből, könyvekből, kiállításairól készült fényképes katalógusból, személyes tárgyakból, illetve térplasztikákból áll.

– Mindig is tudtuk, hogy a 2016 nyarán elhunyt díszpolgárunk, Vida Dezső festőművész páratlan életművét meg kell őrizni az utókornak. Láthatóvá, értékké tenni magunk és mások számára is. Városunk örökös partnere lesz az életmű gondozásában. A napirendi pont előadójaként örülök, hogy a testület egyhangúlag támogatta javaslatomat, hogy szakmai munkacsoport alakuljon a konkrét feladatok meghatározására, e nemes ügy képviseletére – fogalmazott az alpolgármester. A munkacsoport tagjai: Vida Norbert, Mojzes Tamás alpolgármester, Rudolf Zsolt és Katona Csaba bizottsági elnökök, Kovács Ferenc festőművész, Zvolszky Zita festőművész-grafikus, és egy hivatali munkatárs.

Vida Dezső Siklóson született 1930. április 21-én. Általános iskolai éveit is a városban töltötte, majd a Pécsi Tanárképző Főiskolán rajz-földrajz szakon végzett 1952-ben. 1990-ig rajzot tanított Siklóson az általános iskolában, valamint a Táncsics Mihály Gimnáziumban. Alapító tagja volt az 1990-ben létrejött Siklósi Szalonnak, amely által Budapesten, Prágában, Bécsben, Bukarestben, Moszkvában és Pécsen is szervezett kiállításokat. 1957 óta tucatnyi kollektív tárlaton vett részt, 1968 óta pedig egyéni kiállításokkal is szerepelt. 1995-től a siklósi vár rendszeres kiállítója volt. 2014-ben Siklós díszpolgárává tüntették ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában