Sírjánál emlékeztek

2021.12.24. 09:16

Száz esztendeje született a sokac fülemüle, Kersics Anka operaénekes

M. B. (forrás: Pécsi Újság.hu)

 Idén ünnepeljük a XX. század egyik legsokoldalúbb hazai előadóművésze, Anka Kršić, Kersics Anka születésének 100. évfordulóját. Kiváló opera-, népdal- és nótaénekesünk pályájáról, munkásságáról többször is megemlékezett szülővárosa az év folyamán. Méltó lezárása volt mindennek az a koszorúzás, amelyet a minap tartottak a nemzetközi hírű énekes sírjánál, adta hírül az önkormányzat a város Facebook-oldalán. 

 

Kodály Zoltán és Vujicsics Tihamér tanítványa volt, hat nyelven énekelt, gázsijából Egyiptomban tevéket vásárolt a pesti állatkertnek, két fellépés között a szőlejét művelte Mohácson. 

 

Államfők, királyok keresték a társaságát, imádta Nyugat és Kelet, s ugyanazzal a hittel és tűzzel dalolt a fény városában, a párizsi színpadokon, mint a helyi szociális otthon lakóinak. 

 

Életének főbb állomásait Dr. Hasanović-Kolutácz Andrea, a Kanizsai Dorottya Múzeum igazgatója elevenítette fel a katolikus temetőben megjelent hallgatóságnak. Azé a kulturális intézményé, amely az idei Múzeumok éjszakáján Kersics Anka művészi pályáját, életútját állította a középpontba önálló kiállítással, filmvetítéssel, az egykori ismerői, barátai, tisztelői visszaemlékezéseiből összeállított estjével. 

A megemlékezés végén a kegyelet koszorúit helyezték el a megjelentek, köztük a város nevében Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere, illetve a Mohácsi Horvát Önkormányzat, a Mohácsi Sokacok Olvasóköre, a Schneider Lajos Alapfokú Művészeti Iskola és a Kanizsai Dorottya Múzeum képviselői. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában