Meghatározó muzsikus

2022.01.21. 11:30

Bogárdi Aliz a járvány ellenére is visszahozná a közönséget

Negyedszázada meghatározó muzsikusa a baranyai zenei életnek Bogárdi Aliz. Több formációjuk volt Takáts Eszterrel, folk-rock, világzenei és népzenei bandák hegedűse, bábosként, színészként is láthatjuk, és gyerekműsorokban Tamás Éva partnere. Lehet ezt még fokozni? Igen, Aliz legújabb szerepköre: a Pécsbányai Közösségi Ház szakmai vezetője.

Mészáros B. Endre

Bogárdi Aliz tovább bővítette tevékenységeinek körét

Fotó: B. A.

– Hogy került Pécsbányatelepre? 

– Másfél éve költöztem a bánomi városrészbe. Miután rengeteg térségi művésszel kerültem jó viszonyba az idők során, úgy gondoltam, ebből a pécsbányatelepiek is profitálhatnának. A Pécsbányai Közösségi Ház egy önálló kultúrtér, vagyis nem a Pécsi Kulturális Központ irányítása alatt működik, hanem a Pécsbányai Kulturális Egyesület vezetésével, melynek elnöke Vozár Pál. 

 

– Akkor most színész, zenész vagy kultúraszervező? 

– A zenében töltöttem el a legtöbb időt, ám újságírói tapasztalatokkal és bölcsészként a közösség- és programszervezés sem áll távol tőlem. 

 

– Mi sínyli meg az új feladatkört? 

– A gyermekműsorokból kevesebbet vállalok, de olykor-olykor még besegítek különböző programoknál. 

 

– Zenéből mi marad? 

– A perzsa-magyar világzenei játék a Golestannal, és saját társulatom: az ÜnnepKör Szín néphagyományokhoz kapcsolt előadásai. A Tamás Éva Játéktárában pedig László-Varga Judittal felváltva lépek fel. 

 

– Október óta hivatalos pécsbányatelepi programszervező. Mit sikerült eddig megvalósítani? 

– A legfőbb célunk, hogy a járvány ellenére visszahozzuk a közönséget, a közösséget. Amire máris büszke vagyok, az a Líraműhelyünk, amit Rónoki Bertalannal indítottunk kezdő és haladó íróknak, költőknek, fórumjellegű találkozásokkal. A csapat március 15-én már a saját, tavaszi írásaiból készít műsort a Tandem Színház bevonásával. Zenei vonalon pedig egészen friss hír, hogy jövő héttől roma népzenei hagyományőrző zene- és táncoktató órákat adnak a közösségi házban a Chache Rom zenekar tagjai. Emellett februárban önkénteseinknek szervezünk farsangot, továbbá magbörzét is tartunk. Utóbbi megvalósulásában a PTE Botanikus kert nyugalmazott igazgatója, Babayné Boronkai Erzsébet inspirált minket, aki szintén Pécsbányán él. Itt a kiskerttulajdonosok csereberélhetnek majd. 

 

Ha úgy adódik, akkor brácsázik

Bogárdi Aliz 1976-ban született Mohácson. Pécsett a PTE I-es Számú Gyakorló Általános Iskolájába járt, a Nagy Lajos-gimnáziumban érettségizett, magyar szakon diplomázott a PTE Bölcsészettudományi Karán. Hétéves kora óta hegedül, emellett brácsázik is. Játszott tucatnyi folk- és rock­együttesben, több mint húsz lemezen zenélt, muzsikus bábos volt a Bóbita Bábszínházban és zenész-színész a Harmadik Színházban éveken át, a Pécs TV-ben is dolgozott. Párja, Jankó Mátyás díszlettervező, szcenikus. Négy gyermeket nevelnek: Zora 18, Vince 16, Péter 14, Zsiga 3,5 éves. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában