Szóljon a zene

2022.01.18. 11:34

Izgalmas, egyedi zenei élmények várnak ránk hamarosan Baranyában

Láthatóan nem félünk a vírustól, igen aktív koncertélet zajlik az év kezdetétől Baranyában, s az elkövetkező egy hónap során is egymást érik majd a jobbnál jobb hangversenyek. A tucatnyi zenés est fele a komolyzene, fele a könnyűzene híveinek szól. Egy-két műsor pedig a két terület határán egyensúlyoz.

Mészáros B. Endre

Túl vagyunk már egy Zorán-koncerten, a jazzrajongóknak pedig bemutatkozott Pátkai Rozina, aki az egyik legnagyobb pécsi jazztehetség, a gitáros Fenyvesi Márton felesége, amúgy képző- és előadóművész, s tavaly kortárs magyar költők verseinek megzenésítéséből adott ki új lemezt. 

 

A következő izgalmas és nagyon várt esemény január 19-én, a Kodály Központban egy klasszikus lesz, a Mesterbérlet keretében Schumann-kompozíciókkal, világsztár együttessel és előadókkal, a Budapesti Fesztiválzenekarral, a lengyel származású, német karmesterrel, Marek Janowskival, és Francesco Piemontesi zongoraművésszel. 

 

Egy nappal később ugyanitt a Pannon Filharmonikusok az ifjú Richard Strauss és az ifjú Schubert műveit szólaltatják meg Bereczky Dávid kürtművész szólójával, majd 29-én ugyancsak a Pannon Filharmonikusokkal felcsendül „A vörös hegedű”. A címadó darab egy film zenéje, az előadó pedig Elina Vähälä hegedűművész, aki megnyerte többek között a New York-i Ifjú Koncertművészek Nemzetközi Versenyét. 

 

Aztán jön két PFZ-koncert, február 5-én a Fantasztikus hősök bérletes előadás az azonos című könyvet kelti életre, miközben egyedi házbejárást tart a zenekar igazgatója. A műsorban Vivalditól Mozarton és Beethovenen át Csajkovszkijig és Verdiig számos igen népszerű zenemű hangzik el. 

Ismét rendkívüli program készül Valentin-napra (február 14.), egy könnyed klasszikus műsor Barbara Streisand dalainak szimfonikus előadása, Király Linda, Király Viktor és Veres Mónika Nika közreműködésével. A könnyedebb vonalban 29-én az E78-ban Cseh Tamás és Csengey Dénes közös dalait veszi elő, frissíti fel Beck Zoli és Szűcs Krisztián, Csengey Balázs segítségével. Évtizedek óta fiókban heverő szerzeményeket kiegészítve, újraírva hallhatjuk majd. 

 

Február 3-án folytatódik az E78-ban a Metronóm Jazz Klub a Budapest Jazz Orchestrával, 17-én a Rodek Balázs Trióval. 

Lesz újra Zolnay Táncház is az E78-ban: február 4-én a Vizin zenekarral horvát és macedón, 10-én Bergics Andrissal és barátaival moldvai táncokkal. 

A Pécsi Est Caféban is beindul februárban a koncertélet, 11-én az Aurevoir ethno-beat zenekar hallható, 19-én pedig a Blahalouisiana. 

 

S jön egy kuriózum is február 14-én a Pécsi Székesegyházba: az Angster bérlet keretében az orgonamuzsika punk előadója, az amerikai Cameron Carpenter zenél. Egy különc szupersztár ő, aki extravagáns külsejével és játékával a klasszikus zenei tabuk ledöntésével igaz, felemelő frissességet hozott az orgonaművészetbe. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában