Jubileum

2022.01.21. 16:46

Közkedvelt előadóművészekkel is találkozhatunk a hétvégén

A magyar kultúra napját több mint harminc éve, 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

Mészáros B. Endre

A jeles napot a megyében e hétvégén több helyütt is kultúrprogramokkal ünneplik. Bólyban Für Anikó színművésznő és Karácsony János, a Locomotív GT gitárosa adja elő Ábrándon túl című műsorát 19-én 18 órakor az Erzsébet Vigadóban. Itt közös új dalokat hallhatunk, Für Anikó előadja Ady Endre, Babits Mihály, Dsida Jenő, József Attila és Juhász Gyula költeményeit, Karácsony János pedig felfrissíti ikonikus dalait. 

 

Pécsváradon az ünnep napján, 22-én szombaton 16 órakor lesz megemlékezés a művelődési ház színháztermében, helyi és környékbeli művészcsoportok és előadók fellépésével. Továbbá az emeleti termet elnevezik a közelmúltban elhunyt Dretzky Katalinról, akinek rengeteget köszönhetett a pécsváradi kultúrélet. 

 

Komlón pénteken 17 órától hangzik el Örökség címmel verses-zenés összeállítás és kitüntetéseket is átadnak. 

 

Pécsett a legszínesebb programot a Pécsi Kulturális Központban (Pécs, Dr. Veress Endre u. 6.) szervezik két napon át több korosztálynak. Pénteken országos szinten is különleges előadással indul a sor: 18 órától Weiner Sennyey Tibor költő, író, filológus Szilágyi Csenge és Zoltán Áron vígszínházi színművészek közreműködésével Szepesi Mária sci-fi-látomásait elemzi. Szombaton ugyanitt családi nap lesz Kreátor-klubbal, Ribizli bohóc gyermekprogramjával, és társasozni is lehet. Hétfőn Pécsszabolcson Bodor Viktória Tusi képzőművész kiállítása nyílik a PKK Szent Mihály Házban, a PKK Apáczai Művelődési Házban (Pécs, Apáczai Csere János körtér 1/d.) pedig A vizuális kommunikáció jelentősége a közösségi médiában, brandépítés napjainkban címmel látható Szűts Éva digitális grafikáinak gondolatébresztő tárlata. 

 

A Zsolnay Negyed m21 Galériájában a szelet keltik életre Koronczi Endre képzőművész Az emlékezés formái kiállításának 21-én induló második részében, teret átölelő installációval. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában