Múltidéző

2022.01.24. 17:30

Varázslatot csempész a hétköznapokba a színház (galéria)

Még iskolába sem jártam, amikor szüleim először vittek el a Pécsi Nemzeti Színházba, a Gül Baba című operettre.

Mohay R.

A nézők egyik kedvence volt a Mária főhadnagy című operett

Fotó: Laufer László

Alig láttam ki a karzat korlátja mögül, de a színpadi forgatag, a színes jelmezek és a dallamos zene teljesen magával ragadott, az előadás után alig akartam hazamenni. Utána sok-sok darabot megnéztem, s úgy éreztem, a színház mindig egy kis varázslatot csempész a hétköznapokba. 

 Olyan színészek és színésznők mutatkoztak be ezeken a deszkákon, akik nevei mára egészen ikonikussá váltak, a társulat örökös tagjai közül többen még ma is játszanak. Innen indult a Pécsi Balett, élén Eck Imrével, aki nemzetközi szinten elismertté tette a társulatot. Pécsiként felejthetetlen Unger Pálma és N. Szabó Sándor párosa is. Egyszer, még szintén kislányként, találkozhattam velük, s hallgattam a beszélgetésüket, melyből egymás, az élet és a színház szeretete, a harmónia és a fiatalos humor sugárzott. A fényképekről visszaköszön Stenczer Béla és Németh János is, akik mögött ma már számtalan fontos szerep áll, illetve Bukszár Márta, akiről egyik kollégája úgy nyilatkozott, már puszta megjelenése, kisugárzása emelkedett hangulatot teremt. 

 

A színház szerepe folyamatosan alakul és változik az idők során, a varázslat nem veszhet el. A szórakoztatás mellett a színházi munka felelősséggel is jár, a közönség számára értéket teremt és közvetít, elgondolkodtat, megnevettet és könnyeket fakaszt, felemel vagy elborzaszt, de minden esetben valami fontosra, megszívlelendőre irányítja a figyelmünket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában