Drága Tanárnő!

2022.02.05. 15:30

Egy példás tanári pálya emlékeit fogták össze

A jelentős írók, költők, irodalmárok mellett a karakteres fáradhatatlan pedagógusok is hozzáteszik a magukét a pécsiséghez. Ilyen magyartanár volt Tüskés Tiborné Szemes Anna – számolt be lapunknak egy új életműkönyvről egyik tanítványa, Kiss Zoltán könyvtáros.

M. B. E.


A kötet tavaly Drága Tanárnő! címmel jelent meg, s a Dunántúli Napló egykori tárcaszerzője, a népszerű pécsi író Tüskés Tibor feleségének irodalmi hagyatékából válogat 40 esztendő tanári pályájáról. Tüskés Anna és Tüskés Gábor szerkesztésében betekinthetünk így a 20. század második felének pécsi iskolai életébe, osztálytablók elevenednek meg, szakkörök, régmúlt kiállítások kelnek életre. 

 

A Leőwey Klára Gimnáziumból való kényszerű távozása a „klerikális reakció” egyik utolsó áldozatát is elénk állítja. Mert ekkor a tanulást megkövetelő pedagógus ellen összefog az egyik osztály néhány diákja, szüleik és a helyi pártszervezet egyes tagjai. A vád „maximalizmus” és „klerikalizmus”. Vagy ahogy Koch Valéria fogalmazott: „Tizenegy osztály szerette, rajongott érte. Most siratja, mert a tizenkettedik elárulta.” A tanárnőre emlékező diákok és pályatársak sora zárja a kötetet. 
 

Címkék#könyv

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában