Fiatal tehetség

2022.02.11. 15:41

Francia egyetemre kapott meghívást a baranyai gitárvirtuóz

Szigeti Bence a húszas évei elején járó fiatal, aki nem mindennapi tervekkel vág neki a felnőttek világának. Zenei tehetségének köszönhetően ezek az álmok megvalósulni is látszanak.

Czine Vanessza

Fotó: RAKOS ILDIKO

- Miért pont a gitárt választotta hangszerének?

- Nagyszüleimtől már óvodás koromban kaptam egy gitárt, amivel tudtam ismerkedni, és amikor szüleim beírattak a zeneiskolába akkor ott a zongora és a gitár közül egyértelműen a gitárra esett a választásom.

 

- A gitártanszék hallgatója. Hogy kell elképzelnünk egy napot az egyetemen?

- Óraszámot tekintve összehasonlítva mondjuk egy nemzetközi gazdálkodást tanuló hallgatóval mondhatni elég lazák, a vizsgák számáról már nem is beszélve, nekünk zenészeknek a napunk nagy részét a gyakorlás teszi ki, illetve a vizsgáknál nagyobb megmérettetések a különböző versenyek és koncertek.

 

- A jövőre nézve mik a tervek?

- Rengeteg tervem van, ha minden jól megy, akkor a jövő tanévben Lille-ben folytatom tanulmányaimat a világ egyik leghíresebb gitárművész professzorának, Judicael Perroy-nak az osztályában. Szeretnék minél több versenyt megnyerni, egyre több koncerten játszani, valamint 10 éves tervemben van, hogy a világ legrangosabb versenyén a Guitar Foundation of America-n megmérethessem magam és minél magasabbra sikerüljön felállnom a dobogón.

 

- Ugyan valószínűleg a hobbijával foglalkozik nap mint nap. Mégis, ha a kikapcsolódásra vágyik, mit csinál szívesen?

- Nagyon szeretek utazni, új városokat megnézni és embereket megismerni, amire szerencsére még így a járványhelyzet okozta nehézségek ellenére is, úgy gondolom, hogy nagyon jó lehetőségeink vannak. Hatalmas előny, hogy mondjuk pár évtizeddel ezelőtt még nem, de ma már 2 havi Netflix-előfizetés árából ki lehet repülni szinte bárhova Európában, ami egyébként elképesztően jó dolog. Ezzel is szélesítsük világnézetünket vagy egyszerűen csak jó élményeket szerezhetünk.

 

- Mit tart az eddig legnagyobb sikerének? 

- Rengeteg versenyen vettem már részt az évek alatt, melyek közül talán a legfrissebbet emelném ki. Novemberben a Budapesti Nemzetközi Versenyen 54 induló közül, a legjobb magyar versenyzőnek választott a zsűri. Azonban talán még nagyobb elismerés, hogy nyár végén részt vettem egy 10 napos mesterkurzusom Tignes-ben, Franciaországban, ahol Judiacel Perroy-val dolgozhattam együtt, és a kurzus végén meghívott tanulni a lille-i egyetemre az osztályába.

 

Kiemelkedik a kortársai közül

A 20 éves gitárvirtuóz már a középiskolás évek során számtalan versenyen és fesztiválon szerepelt sikeresen, két éve a IX. Országos Gitárversenyen első helyezést ért el. A 2021-es év számára igen sikeresnek bizonyult, hiszen számtalan fontos ismeretséget kötött és szakmai előmenetele szempontjából meghatározó zenei kurzusokon vehetett részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában