Zrínyi-vár

2022.02.06. 19:13

Hamarosan bejárhatjuk a felújított kazamatákat

Folyamatos a fejlődés a szigetvári Zrínyi-várban, ezúttal a kazamatasor felújításának munkái zajlanak a történelmi helyszínen. A Nemzeti Kastély és Nemzeti Várprogram keretében kerül sor a mintegy másfél milliárd forint összegű beruházásra, melynek részeként folyamatosan továbbszépül, korszerűsödik az ország egyik kiemelt fontosságú Nemzeti Emlékhelye.

Mohay R.

– A 2020 óta zajló folyamat egyik jelentős feladata az országban építészeti különlegességnek számító kazamata épületének teljes felújítása, illetve új tartalommal történő feltöltése. Múlt év decemberében az építési területet a kivitelező a munkálatok befejeztével visszaadta a városi önkormányzatnak, így ettől az időponttól kezdve újra körbejárható a várfal. Az északnyugati bástyában történt régészeti kutatások alapján újrarendeztük a környezetet, így most láthatóak az évszázados falak rekonstruált maradványai – mondta Salamon Ferenc várkapitány. 
 

– A kazamata épületbelsejének bemutatásával még várnunk kell, az építési terület átadását követően jelenleg zajlik a használatbavételi engedélyezés, majd az épület beüzemelése, a kiállítótér tartalommal történő feltöltésére is sor kerül az elkövetkezendő hónapokban. A vár, illetve az önkormányzat folyamatosan tartja a kapcsolatot a projekt koordinátorával, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési NKft. munkatársaival, mindent elkövetve azért, hogy az épület is mielőbb megnyithassa kapuit, és további érdekességekkel, turisztikai attrakciókkal csábítsa a látogatókat a szigetvári Zrínyi-várba – tette hozzá a várkapitány. 

 

A vár környéke is megszépül

 

A kazamata tetején egy magasított kilátót is kialakítottak, ahonnan új perspektívából látható a vár belső része, illetve a csónakázótó és környéke, ahol szintén befejezéséhez közeledik egy másik, önkormányzati projekt, amely a vár környékének felújítását foglalja magában. A várban nemrég a Zrínyi kirohanását ábrázoló fafaragás restaurációjára került sor, erről lapunkban korábban már olvashattak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában