Zrínyi

2022.03.05. 18:32

Itthon van az ereklye, a várvédő hős szablyája

A Szigetvári Zrínyi Vár hagyományőrzői rótták le tiszteletüket a várvédő hős, Zrínyi Miklós ereklyéi előtt március 2-án.

Mohay R.

Fotó: Orosz Balint

Zrínyi szablyája, sisakja és mentéje a Bécsi Szépművészeti Múzeum tulajdona, ebből a sisak és a szablya van kiállítható állapotban, s jelenleg a fővárosi Magyar Nemzeti Múzeumban tekinthetők meg. Ez alkalomból tettek látogatást korhű viseletben a szigetvári hagyományőrzők. 
 

– Zrínyi aranyozott díszszablyája a 16. század első felében készült. A rendkívül értékes fegyvert prof. dr. Padányi József dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai és intézményfejlesztési rektorhelyettese, megbízott tudományos rektorhelyettese vizsgálta kutatócsoportjával, egy hiteles másolatot is készítettek – mondta Salamon Ferenc, a Zrínyi Vár kapitánya, aki a hagyományőrzők élén vett részt a kiállításon. 
 

– Az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlása óta Magyarország több ízben is tett erőfeszítéseket a nemzeti ereklyék visszaszerzésére, sajnos azonban erre nem nyílt lehetőség – tette hozzá. 
 

A szablya markolatában lévő gomb vésetében olvasható írás arra utal, hogy a fegyver 1563-ban készülhetett, s a felirat szerint „Miklós, Zerin vár örökös kapitánya” tulajdonát képezte. 
 

A szablyát, illetve a hozzá tartozó sisakot és mentét Zrínyi I. Habsburg Ferdinánd 1564-es temetésén viselhette. Ez Európában annak idején a kor nagy presztízsű reprezentatív eseményének számított, s igen nagy megtisztelést jelentett, hogy az ünnepélyes temetési szertartáson Zrínyi vihette a Szent Korona másolatát. 
 

A díszes, különleges értéket képviselő szablya és sisak még megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeumban, az Ars et virtus című kiállításon, mely a magyar és horvát történelem nyolc évszázados kulturális és művelődéstörténeti kapcsolatait, gazdag összefonódását mutatja be, kiemelt jelentőségű műtárgyakat felsorakoztatva. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában