Az esemény mára kinőtte magát

2022.05.19. 10:02

Borünnep volt Kővágószőlősön: a hagyományos fajták hozták a megbízható minőséget

Sz. J.

A Zsongorkő Baráti Kör a hétvégén rendezte meg immáron 29. alkalommal az elmúlt borászati év lezárásaként a Jakab-hegyalja Borverseny díjátadó ünnepségét a Buzás Andor Művelődési Házban. 

Az egyesület által életre hívott szakmai rendezvénysorozat kinőtte kezdeti kereteit és a kisrégió borászainak elismert eseményévé vált, öregbítve a település szőlőkultúrával kapcsolatos hagyományait. 

Az idei borbírálatra 36 termelő 83 bormintával nevezett. Az értékelést szakértőkből álló, okleveles borbírálók végezték. 

A díjátadón az eredményeket a bíráló bizottság elnöke, Radó István ismertette, a fehérborok közül 2 érdemelte ki a nagyarany, 13 az arany elismerést, rozéból 3 arany lett, vörösborból 2 kapott nagyarany, 7 pedig arany minősítést. 

Radó István elmondta, hogy idén kevesebb rozémintát adtak be. A hagyományos fajták hozták a megbízható minőséget és a számos aranyérmet a beküldőjüknek. 

A régi fajták mellett egyre inkább helyet követelnek az új rezisztens fajták is, szép jövő előtt állnak a klímaváltozás és a biogazdálkodás előtérbe kerülése miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában