Értékőrzés

2022.05.19. 16:45

Szobrok költöznek a várudvarba

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt számoltunk be arról a Dunántúli Napló hasábjain, hogy a szászvári születésű Kiss György által készített, a korábban a pécsi székesegyházat díszítő szobrok megmaradt darabjait – amelyek jelenleg a püspöki romkertben találhatók – „hazavinnék” az alkotó szülőfalujába, a szászvári önkormányzat kezdeményezésére.

W. K.

Fotó: Löffler Péter

Mint megtudtuk, az elmúlt egy év során folyamatosan zajlott az egyeztetés a Püspöki Hivatallal, amelynek eredménye, hogy az alkotások várhatóan ezen a nyáron, de legkésőbb az ősz elején a szászvári várkastély udvarába kerülhetnek. 
 

Mint azt Vidák Krisztinától, Szászvár polgármesterétől megtudtuk, az értékek megőrzésére kiemelt hangsúlyt fektet a település, ezért is tartják fontosnak, hogy a Kiss György által készített, két angyalt ábrázoló szobor, valamint egy fejet mintázó alkotás „hazakerüljenek”, méltó helyükre. Restaurátorok vizsgálják, hogy mily módon lehet a szobrokat biztonságos módon elszállítani, és a terv az, hogy a nyár végén-ősz elején már a szászvári vár udvarában lesznek megtekinthetők a művek. 
 

A Pécsi Egyházmegye Kiss György halálának századik évfordulója alkalmából 2019-ben készített összeállítása szerint kevésbé maradt meg a köztudatban, hogy a pécsi székesegyház neoromán átépítésekor (1882–1891) a déli homlokzat apostol-szoborcsoportja ugyancsak Kiss György keze munkáját dicséri. A tizenkét szobor 1885. szeptember 21-re készült el. Alig ötven esztendő elteltével azonban állapotuk rohamosan leromlott, és a lehulló kődarabok miatt életveszélyessé váltak. Eltávolításukra 1961-ben került sor, majd azokat kettő kivételével (idősebb Jakab apostol és Szent Pál apostol) feldarabolták. 
 

Kiss György 1852. augusztus 17-én született Szászváron. Munkái Európa-szerte megtalálhatók és magyarországi nagyvárosok is büszkélkedhetnek köztéri és épületszobraival: több mint ötven alkotása díszíti a Parlament épületét, ő készítette a Hősök terén álló Károly Róbert-szobrot. A megyeszékhelyen a Havi-hegyi feszületen kívül többek közt a Széchenyi téri Szentháromság-szobor az ő alkotása, de a Pécsi Nemzeti Színház homlokzatán, valamint a Sétatéren is láthatjuk munkáit. 

Címkék#szobor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában