A múltra emlékeznek

2022.05.18. 09:58

Törökverő csapatok versengtek a vándorkupáért

Zs. K.

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a dél-baranyai térség iskolásai részvételével a Harsány-hegyi csata vetélkedőt, melynek szervezője a Harsány-hegyi Csata Emlékbizottság mellett ezúttal a villányi általános iskola volt. A verseny megrendezésének a pandémia tavalyelőtt és tavaly is gátat szabott, így most a szervezők élménydús eseményt szerveztek. 

Délelőtt a diákok dr. Varga Szabolcs történész, valamint Polgár Balázs régész előadásában tudhattak meg érdekességeket a csatáról, illetve annak régészeti kutatásairól, majd a déli megnyitó után, a seregszemlét követően megkezdődött a csapatok vetélkedője. Maczkó Vivien, a villányi általános iskola igazgatója elmondta, igyekeztek minél több iskolát bevonni a versenybe, amelyhez segítséget kaptak a Mohácsi Tankerületi Központtól, az emlékbizottságtól, és a Victorem Hagyományőrző Egyesülettől is. 

A verseny mindig a hatodik osztályosok számára szól, akiknek ezúttal nemcsak szellemi kihívást jelentő feladványokat kellett megoldaniuk, hanem ügyességi feladatokban, mint például íjászatban, dobócsillagdobásban is bizonyíthattak. Előzetes feladatként a csapatok elkészítették a csapatzászlókat, meghatározták a csapatnevet, és kitaláltak egy csatakiáltást, amelyet a seregszemlén bemutattak a zsűrinek, ezután a hagyományőrző egyesület közreműködésével ágyúlövés következett, majd még 13 állomáson kellett helytállniuk a versenyzőknek a művelődési házban, az iskolában, és a Villányi Helytörténeti Múzeumban. A 14. állomás újra a művelődési házban zajlott, egy közös interaktív zárókvízzel. 

A kilenc csapatból első helyezést ért el a helyi iskola Villányi Törökverők csapata, a második helyen a siklósi Refisek csapata (Sztárai Mihály-református iskola) végzett, harmadikak pedig a szintén siklósi Batthyány Kázmér Általános Iskola diákjai lettek, Siklósi Vitézek csapatukkal.

A Harsány-hegyi Csata Emlékbizottság az idei, 335. évforduló alkalmából három eseménnyel emlékezik meg a török ellen 1687-ben aratott diadalmas győzelemről. Nagyharsányban, a Rácz-­házban kiállítás nyílt a csatáról, a hagyományos vetélkedővel, valamint az augusztusi megemlékezéssel a Nagyharsányi Szoborparkban lévő emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában