Őrzik a hagyományt

2022.05.19. 12:29

Új tagokat vár a (nyugdíjas) zenebarátok legpatinásabb országos és pécsi Liszt Ferenc Társasága

M.B.E.

Az ország egyik legrégebbi zenebarát köre a Liszt Ferenc Társaság: közel 130 éve 1893-ban (!) alakult, s azóta működik kisebb szünetekkel. Pécsett a társaság nagy reneszánsza 2004-ben volt, s lendületben maradva azóta az országos szervezetben több baranyai kötődésű művész is található. 

A komlói származású Király Csaba zongoraművész az elnök, a pécsi Bánky József zongoraművész a társelnök (Bánky idén 91 évesen még önálló koncerttel jelentkezett a programsorozatban). A pécsi tagozatvezető Pogány Ildikó, a pécsi Liszt Ferenc Zeneiskola tanára, vele beszélgettünk a baranyai rendezvényekről és célokról.

Mint megtudtuk, 130–150 aktív baranyai tagja van a társaságnak, döntően nyugdíjasok. Szeptembertől május végéig havi rendszerességgel tartanak számukra koncerteket, zenei ismeretterjesztő előadásokat, a névadó előd, Liszt Ferenc munkásságát, zeneszerzői tevékenységét népszerűsítve. A zene mellett pedig mindig szó esik Liszt más művészekkel való kapcsolatáról, a szerzemények keletkezéséről. A helyszín évtizedek óta állandó, a Művészetek és Irodalom Háza, de kiemelkedő alkalmakkor a Zsolnay Negyed Liszt hangversenytermében is vendégeskednek. 

Már az is biztos, hogy a következő évad elején a kárpátaljai származású, Németországban és a tengerentúlon nagy sikereket arató zongoraművész, a 70 esztendős Fuchs Gábor fog fellépni. A koncertelőadások a hagyományok szerint bejárják az országot, mert a jubiláló társaságnak van tagozata Pécsen kívül a fővárosban, Debrecenben és Szegeden, korábban pedig Szekszárdon és Sopronban is működött aktív csoportjuk. 

Minden zenebarát nyugdíjasnak kifejezetten ajánlott a tagság, mert minimális tagdíjért egész évre szóló minőségi koncertsorozatot kapnak kitűnő előadókkal, ismeretterjesztéssel. Minden tökéletes tehát, kivétel a zongora, ugyanis a hangszernek hol a fedelét, hol a lábát kell megjavítani előadások előtt és a hangja sem tökéletes. Pedig az ország legjobb művészei akár „szerelemből” is eljönnének játszani, de így nem merik őket meghívni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában