Július elejéig látogatható a kiállítás

2022.06.28. 16:31

A menekültekről és a segítségnyújtásról mesélnek a fotók

Július elejéig látogatható a Baranya megyében működő karitatív szervezetek menekültek világnapja alkalmából szervezett fotókiállítása a Tudásközpontban. Krízishelyzetben lévő embereket és az önzetlen segítségnyújtást jeleníti meg a különleges tárlat.

W. K.

Fotó: Löffler Péter

Különleges fotókiállítás nyílt a Tudásközpontban a menekültek világnapja alkalmából – az ünnepi műsorral kísért megnyitón a tárlat összeállításában részt vevő karitatív szervezetek – Katolikus Karitász, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Magyar Vöröskereszt, Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata – képviseletében Besenczi Zsolt, a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász igazgatója mondott köszöntőt. 
Kiemelve, hogy a világnap célja, hogy felhívja a figyelmet arra a több millió menekültre és kitelepítettre, akik háború, üldözés vagy egyéb konfliktusok miatt kényszerültek elhagyni otthonaikat. 

Az igazgató hangsúlyozta, a menekültek megsegítése, a szomszédos országban dúló háború miatt hazánkban segítséget kérők ellátása a karitatív szervezetek részéről komoly szervezőmunkát és nagy áldozatot kívánó feladat. A keleti határszélen február 25-e óta folyamatos jelenléttel segítenek a segélyszervezetek önkéntesei és munkatársai csakúgy, mint Budapesten, a humanitárius zónában.

– Baranyába és Pécsre is folyamatosan érkeznek családok, akik a háború borzalmaitól menekülnek hátrahagyva addigi életüket – hangsúlyozta Besenczi Zsolt. - Támogatásukban, az állami segítségnyújtás mellett óriási szerepe van a civil és egyházi szervezeteknek, és minden jószándékú embernek, aki ehhez hozzájárul munkájával vagy adományával – tette hozzá.

Forrás: Löffler Péter

A Tudásközpontban július elejéig látható fotókiállítás azokból a felvételekből áll össze, amelyeket a négy együttműködő karitatív szervezet készített munkája közben témájában a menekültek világnapjához köthetően. Helyben és határon túl készült fotók egyaránt láthatók, és nemcsak az ukrán háború elől menekülőkről, hanem több olyan eseményről is szólnak, ahol munkát végeztek a szervezetek. A képekben közös, hogy krízishelyzetben lévő embereket és ezzel párhuzamosan az önzetlen segítségnyújtást jelenítik meg. 

Imakönyv megvásárlásával lehet segíteni

A Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász folytatja az Ukrajnából menekülők ellátásának koordinálását. Segélyprogramokkal, illetve adományokkal támogatják a Pécsi egyházmegye területén elhelyezett, mintegy 300 fő napi ellátását. Kárpátaljára is küldenek adományokat a munkácsi, ungvári és beregszászi karitászon keresztül.

– A pécsi Katolikus Karitásznál megvásárolható az az ima- és énekeskönyv, mely a Munkácsi egyházmegye gondozásában jelent meg. A Kárpáti Harangszó című kiadvány megvásárlásából befolyó összeggel a munkácsi karitász munkáját támogatják.

Az ima- és énekeskönyvben megtalálhatók rózsafüzér-imádságok, a Munkácsi egyházmegye védőszentje, Szent Márton püspökről szóló énekek, litánia és közbenjárást kérő ima, pontos tájékoztatást kapunk a főünnepekről és a parancsolt ünnepekről, valamint ismertető szövegeket a szentségekről. A kiadvány jelképes összegért, 600 forintért vásárolható meg a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász székhelyén Pécsett, a Janus Pannonius u. 4. szám alatt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában