Életre kel a történelem

2022.06.11. 15:39

A szerb megszállás emlékeit bemutató változatos kiállítás most a Tudásközpontban látható

A város első világháború utáni szerb megszállásának állít emléket a kiállítás, mely június 14-ig a Tudásközpontban tekinthető meg, majd újabb helyszínekre kerül. A tárlat online verzióban is elérhető, videókkal, hangfelvételekkel tarkítva a www.szerbmegszallas.hu oldalon.

Mohay R.

Rendszeresen járőröztek a Széchenyi téren a megszálláskor

Helyi közgyűjtemények együttműködésével fényképek, hirdetmények, sajtóanyagok és plakátok láthatók a szakértők szöveges kiegészítéseivel. 
– A Baranya Megyei Levéltár, a Csorba Győző Könyvtár és a Janus Pannonius Múzeum közösen gyűjtötte össze a témával kapcsolatos írásos, tárgyi és audiovizuális forrásokat. A hagyományteremtő vállalkozást a jövőben is működtetni fogjuk, kiegészülve az egyetemi gyűjteményekkel – mondta el Gőzsy Zoltán levéltár-igazgató, és elárulta, 2023-ban az 1848-as eseményeket tervezik bemutatni. 
– 1918. november 14-én az I. világháborút lezáró fegyverszüneti megállapodásra hivatkozva szerb seregtestek érkeztek a városba, hogy Baranya térségét megszállják – avatott be a történelmi eseményekbe Vértesi Lázár, a levéltár munkatársa. 

Szerb megszállás: tömegjelenet a pécsi vasútállomáson

– Gazdasági kontroll és a lakosság elleni atrocitások következtek, ez erős ellenállási mozgalmat váltott ki, mely azonban a Tanácsköztársaság kikiáltása miatt elbukott. A kommün bukása után a baloldali erőkkel szemben eddig ellenséges megszállók készségesen segítették a baloldali menekültek pécsi elhelyezését, hogy az időközben Magyarországon, Horthy vezetésével formálódó hatalommal szembeni ellenállást és a szerb protektorátust igenlő közeget juttassanak pozícióba Pécsett – folytatta a szakértő. 
A szociáldemokrata pártot átformáló emigránsok a Pécsi Szocialista Pártban új formát nyerve, a szerb megszállók aktív támogatására támaszkodva fokozatosan átvették az irányítást a polgári vezetéstől, és a szocialisták kezébe került a város. Augusztus 22-én a Nemzeti Hadsereg bevonult az addigra jócskán kifosztott Pécsre – óriási lelkesedés köszöntötte a felszabadítókat. 

A kiállítás megnyitóját szakmai kerekasztal-beszélgetéssel egybekötve tartották a hónap elején. Június 14. után megyeszerte vándorkiállításként lesz megtekinthető a tárlat. Augusztus 22-én, a város szerb megszállás alóli felszabadulásának évfordulóján a Janus Pannonius Múzeum állítja ki, hosszabb távon a Vasváry-házban helyezik el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában