Múzeumok Éjszakája

2022.06.26. 20:00

Egy karszalaggal végigjárhattuk a múzeumokat - Képgaléria és videó

Három rendezvény – Múzeumok Éjszakája, Sétatér Fesztivál, Mecsek Rallye – is egybeért szombat este Pécs belvárosában, aminek köszönhetően élet költözött a városba.

Zsigmond József

Fotó: Löffler Péter

Huszadik alkalommal tartották meg a hétvégén a Múzeumok Éjszakáját. Az első alkalommal Budapest múzeumai nyíltak meg egy éjszakára az érdeklődők előtt, majd 2003-tól a vidéki, így elsők között a pécsi Janus Pannonius Múzeum is feltárta kapuit a látogatók előtt. Idén a Múzeumok Éjszakáján közel ötven program várta a pécsieket és a Pécsre érkező vendégeket. 

Az esténket a Múzeum Galériában kezdtük, ahol megnyílt a Baranya aranya című kiállítás. Itt bemutatták a megye egyik leggazdagabb temetőjének leletanyagát, amit a régészek (Tóth Zsolt, Neményi Réka, Galina Zsolt, Gulyás Gyöngyi) tavaly tártak fel Babarc közelében. A tárlatvezetés előtt a múzeumi éjszakázók Sugár Balázs révén megismerkedhettek a magyar őstörténet problémáival, Galina Zsolt beszámolt a babarci feltárásról, míg Haramza Márk az avarok hadászatáról tartott előadást. Míg a szülők történelmi ismereteiket bővítették, a gyerekek kipróbálhatták, milyen Indiana Jonesnak lenni, milyen kincsek után kutatni, de saját pénzt is készíthettek, illetve festett vaddisznóra is lőhettek. 

A közeli Victor Vasarely Múzeum udvara este hétre játszótérré alakult. A kicsik és nagyok ezen a napon Vasarely-vé változtak, vagyis saját maguk készíthették el a művész kicsinyített képeinek másolatát. Közben a Zsolnay Múzeum egy kis japán szigetté alakult. A bejáratnál a Magyar Origami Kör vezetésével világító kitűzőket lehetett hajtogatni, a múzeumban megismerkedhettünk a kotóval, egy hagyományos japán húros, pengetős hangszerrel, ami meg is szólalt az est folyamán. 

Az utunk a Csontváryba vezetett, ahol Csontváry Kosztka Tivadar képeit zongora dallamai mellett nézhettünk meg. Az alsó szinten este nyolc után Harangozó Imre tervezőgrafikus bemutatta a magyar találmányú Gestetner stencilgépet, amit még a rendszerváltás előtt is használtak, ezen nyomták többek között a Kádár-korszakban illegálisnak számító kiadványokat. 

A nap egyik fő attrakciója, az almasütés és a Szent Iván-éji tűzugrás volt a néprajzi múzeum udvarán lévő szőlőlugasnál. Éjfél előtt egy órával gyújtották meg a tüzet, gyerekek és felnőttek egyaránt vállalkoztak a merész mutatványra, hogy átugorják a perzselő lángnyelveket. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában