Várják a családokat és a diákokat

2022.06.28. 18:31

Interaktív módon kerülhetünk közelebb a Pál utcai fiúk szereplőihez

Nyáron is várja a családokat és diákokat a Pál utcai fiúk témáját feldolgozó interaktív kiállítás a Csorba Győző Könyvtár Körbirodalom Gyermekkönyvtárában, mely szeptember végéig látogatható.

Mohay Réka

Molnár Ferenc legendássá vált történetének világába csöppenhetünk a Tudásközpont 4. emeletén található kiállításon. Beleolvashatunk Geréb Bokának címzett levelébe, bepillanthatunk Csónakos zsebébe, mely a cselekmény korának, illetve a jelen „fiútárgyait” tartalmazza, illetve a Gittegylet relikviáit is láthatjuk. A tárlat bepillantást enged a kedvelt, kötelező olvasmányként is forgatott regény szereplőinek életébe, a megírásának hátterébe, illetve interaktív elemekkel is hívogatja a fiatalokat.

Egy paravánszerű installációt is tartalmaz a bemutató, mely a korabeli grundok hangulatát idézi. Innen leolvasható több QR-kód, mely a Pál utcai fiúk történetéhez kapcsolódó weboldalakra, videókra irányítja a látogatókat. Többek között ízelítőt kaphatunk a 2016-ban a Vígszínház által színpadra alkalmazott, azonos című darabban szereplő színészek és alkotók gondolataiból a történet kapcsán.

A tizenegy tablóból álló tárlat megismerteti a fiatalokat a regényből készült adaptációkkal is, melyek a mű világszerte aratott sikerének tanúi is. Fábri Zoltán filmjét 1969-ben Oscar-díjra is jelölték, a könyvet több idegen nyelvre is lefordították. Molnár Ferenc saját kortársait formázta meg a karakterekben, erről is informálódhatunk, a bemutatott helyszínek ma is léteznek, ezek megismerésében egy térkép is segíti a kiállítás látogatóit.

A tárlat anyagának alapját a Petőfi Irodalmi Múzeum korábbi kiállítása adja, de az interaktív tartalmak kidolgozásába a Nemzeti Múzeum, mint a regény helyszíne, a Vígszínház és a Móra Kiadó, mint a könyv gondozója és a kiállítás koordinátora is részt vett. A tárlat az NKA támogatásával született meg, első helyszíne a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára volt 2017-ben, azóta vándorol különböző vidéki intézmények körében.

– Bemutatunk egy pécsi különlegességet is, mely csak nálunk látható: a PTE Egyetemi Könyvtár egy relikviája, az 1920-as évek környékén, Braille-írással született Pál utcai fiúk kiadvány – mutatta be az értékes példányt Győriné Kövesdi Zsuzsanna, a gyermekkönyvtár csoportvezetője.
A kiállításra nemrég ellátogatott a Mindszenti Tanoda húsz gyermekkel, valamint a Berkesdi Fekete István és a Pécsi Mátyás Király Utcai általános iskolák fiataljai is – a résztvevő csoportokat interaktív foglalkozással egybekötött tárlatvezetés, tesztkérdések és a Pál utcai fiúk által kedvelt golyós játék várja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában