Juhú!

2022.06.01. 14:08

Számos újdonságot ígér az idei fényfesztivál, teniszpálya is lesz a Barbakánnál

Felnőtté vált a Zsolnay Fényfesztivál, hangzott el a szerdai pécsi sajtótájékoztatón a Kodály Központban. Július 7. és 10. között újra a fények fővárosává alakul Pécs, amely számos újdonságot tartogat.

a20190628_Tegnap este kezd?dštt Žs vas‡rnap estig tart PŽcs belv‡ros‡ban a Zsolnay fŽnyfesztiv‡l. A kšzŽp Eur—p‡ban egyedŸl ‡ll— esemŽnyen a v‡ros ismert ŽpŸleteit šltšztetik sz’nes vilg’t‡sba, šsszesen 170 programot szerveznek, amelyre t’zezrek Žrkezhetnek az orsz‡g minden rŽszŽb?l_PŽcs_LL_DN

Fotó: Laufer László

– Az első évek a fejlődésről szóltak. Kerestük a helyünket a fesztiválok között. Eljutottunk országosan és nemzetközileg is egy olyan pontra, hogy kijelenthetjük, új szakaszba léptünk: nagykorúak, vagyis érettek lettünk – közöle Bleszity Péter, a fesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

A változásokról megemlítette, hogy a Zsolnay Light Art nemzetközi fényfestőversenyen idén nem tíz, hanem öt alkotó(k) művét mutatják be. A versenyre Ausztráliától Amerikáig érkeztek pályázatok, összesen tizenhét, ebből a döntőbe spanyol, francia, német, thaiföldi, és egy magyar alkotó műve került, amit hagyományosan a Székesegyház falára vetítenek. 

A fényútja is megváltozik, lerövidül, de dinamikusabb élményeket adnak hozzá - hangzott el a sajtótájékoztatón. Kiemelték, hogy a fő helyszínek megmaradnak, és két újjal bővül: az új vásárcsarnokkal és a Jakováli Hasszán dzsámival.

Régi híres emberekre is emlékeznek a fényfesztiválon.

 A Janus Pannonius utcán a fényszőnyeg motívumait Victor Vasarely alkotásai adják, míg a Barbakán árokban a Zsolnay család által létrehozott, majd később megszüntetett teniszpálya elevenedik meg, ahol a fénytechinka segítségével teniszmeccseket játszhatunk. Újdonság lesz a Kossuth téri fénygrafiti,  illetve két-három helyszínen elektromos autó biztosítja az áramot, vagyis az autó áramakkumlátorát használják a helyszínek megvilágítására.

A sajtótájékoztatón közölték, hogy az ételpavilonok szétszóródnak a fesztivál több pontján, kevesebb lesz belőlük a Sétatéren. Számos más program is lesz, Chiléből utcai bohóc, Argentínából légtornászok, akrobaták, bűvész-zsonglőrök, Olaszországból buborék cirkusz érkezik. A sajtótájékoztatón megemlítették, hogy az Árkád nemcsak fényfesztivál helyszín lesz, hanem a parkolásban is segítséget nyújt az esti-éjszakai órákban. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában