Új gépet tesztelnek a Bock-birtokon

2022.07.11. 17:01

Besegít a gép is a nyári zöldmunkába

A szőlészeti-borászati ágazatot is sújtja a munkaerőhiány, így amit lehet, azt igyekeznek gépesíteni a gazdák. A jellemzően kézierőt igénylő zöldmunkák egy részének elvégzésére a Bock Borászatnál egy levelezőgépet vetettek be, az eszköz szépen dolgozik, és jelentős kézi munkát takarít meg.

Fotó: Balint Csizmadia

Javában tart a zöldmunka a Villányi Borvidék dűlőin. Egy-két héten belül lassulni fog a hajtásnövekedés, vastagszik a bogyóhéj, zsendül a szőlő, és a korai, illatos fehér fajták augusztus elejére be is érnek. A rozé alapanyagot augusztus 10. körül kezdik szedni, tehát négy hét múlva indul a szüret. 

– A tőkék jó állapotban vannak, bár egy-két helyen minimálisan gombabetegségek, lisztharmat felütötte a fejét, és kisebb mértékben a fekete rothadás is megjelent, de komoly károkról szerencsére nem beszélhetünk – mondta Nagy Gergely, a Villányi Borvidék hegyközségi titkára. A jég egyelőre elkerülte a borvidéket, illetve mivel sávokban jött, minimális jégverés volt, de az vagy még nagyon korai stádiumban érte a szőlőt, vagy olyan kis szemű volt, hogy a lombfelület megvédte a termést. A gazdák ilyenkor – közvetlenül a jégeső után – egy segítő növényvédelemmel tudják a regenerációt elősegíteni, hogy minél gyorsabban be tudjon száradni a szőlőszemeket ért seb, így az elfertőződés lehetőségét minimálisra csökkentik. 

A hajtásválogatás, a zöldmunka jellemzően kézimunka, azonban mivel itt is nagyon nagy a munkaerőhiány, egyre nehezebb a feladat elvégzésére embereket találni. A Bock Borászat egy hete egy erre alkalmas, újonnan beszerzett modern gépet tesztel. A Jammertal dűlőben vetették be először a levelezőgépet.

Most a lombfal keleti és északi oldalán használták az új eszközt, aminek köszönhetően sikerült lelevelezni a fürtzónát és eltávolítani a hónaljhajtásokat. Ennek a munkafolyamatnak köszönhetően több napfény éri a tőkék keleti és északi felén található fürtöket, amik segítik a betegségek megelőzését, valamint a bogyók elszíneződését is. 

Bock József
Forrás: Kovács Tamás

– Jelentős kézierőt lehet megtakarítani vele. Eddig a fürtzóna lombtalanítását kézzel végeztük, most vetettük be először ezt a gépet, amely gyakorlatilag elszívja azokat a széles, nagy leveleket, amelyek takarják a fürtöt. Szüret előtt a déli és a nyugati oldalon is alkalmazni fogjuk ezt az eszközt – mondta Bock József borász. Kérdésünkre elárulta, valóban egyre nehezebb munkaerőt találni a szőlőben elvégzendő feladatokra, és gyakran vannak gondok a teljesítménnyel és a munka minőségével is. A gép szépen elvégzi a feladatot, és úgy, ahogy azt a gazda látni szeretné. A gépesítés nem ördögtől való, korábban az úgynevezett csonkázást is csak kézzel végezték a Bock Borászatnál, de már tíz éve gépesítették ezt a munkafolyamatot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában