Koncertekkel indul a Bőköz Fesztivál

2022.07.07. 18:01

Fantasztikus ízekkel és maradandó élményekkel vár az Ormánság

Már csütörtökön koradélután zajlottak a Bőköz Fesztivál előkészületei. A program a Rátonyi Róbert Jazz Duó, majd Dolhai Attila koncertjével indul Kémesen. A fesztivál élményekben gazdag napokat ígér minden korosztálynak.

Mohay Réka

Fotó: Löffler Péter

Csütörtök délután ellátogattunk a szaporcai Eperfa tájház udvarára, ahol bepillantottunk a munkálatokba.

– Itt, a tájházban született meg évekkel ezelőtt a Bőköz Fesztivál ötlete – mondta Bakó Zoltán, a házat működtető Hétöles Egyesület elnöke. 

– Amikor Hoppál Péter és Márta István egyszer ellátogattak a tájházba és látták, mennyi mindent sikerült itt létrehoznunk, akkor fogalmazódott meg a kezdeményezés gondolata – emlékezett vissza az elnök.

A korábban önkormányzati tulajdonban lévő, 1897-ben épült tájházat rendkívül interaktív, élettel teli falusi turisztikai és hagyományőrző helyszínné alakította az egyesület.

Az egyesület egész évben számos látogatót és csoportot fogad a tájházban, akiket az ormánsági gasztronómia világával is megismertetnek, például a kötött-tészta levessel vagy az ormánsági töltött káposztával, a szármánttal. Kezdetben nyolcvanezer forintból gazdálkodtunk, először idén nyertek nagyobb összegű támogatást a Magyar Falu Program keretén belül, így megvásárolták  a tájházat az önkormányzattól.

– Mivel egy kovácsmester élt itt a családjával, a tiszteletére építettünk egy ormánsági talpas kovácsműhelyt. Az ország több pontjáról érkező mesterek tartanak kovácstalálkozót nálunk a Bőköz Fesztivál során. Kolompkészítő is jön, lesz népi játszótér, a gyermekeknek kézműves foglalkozás és Kovács Tamás fafaragó mester is látványos bemutatót tart – számolt be a tájházban zajló programokról Bakó Zoltán.

A látogatók lovakkal, szamárral, nyuszival, kecskével és tyúkokkal is találkozhatnak. A gasztronómia sem szorul háttérbe, a fesztiválon, ormánsági túrós béles, töpörtyű, töltött káposzta, lángos és palacsinta is vár a megéhezőkre.

Négy településen zajlik a fesztivál

A Bőköz Fesztivál során Kémes és Szaporca mellett Tésenfán és Drávacsehiben tartanak színes programokat. A helyi örökség bemutatását segíti az ormánsági tradíciókat feldolgozó helytörténeti kiállítás a kémesi tájházban, Kis Gyuláné ormánsági szőttes kiállítása Tésenfán, valamint az éghetetlen zsindelyfedés témáját feldolgozó program és a Kincses Baranya labirintus az Orbán-házban Drávacsehin.

Szombaton és vasárnap Tésenfa és Drávacsehi között az Eperfa úton ülőhelyes, pótkocsis bulitraktor közlekedik majd naponta többször is. 

Többször lesznek lovasbemutatók, szombaton Szaporcán a magyar pásztorkutyák terelőversenye ígér különleges élményt az Ős-Dráva látogatóközpontban, a szaporcai református udvarban pedig irodalmi kávéházzal várják az érdeklődőket.

Az élményt sztárvendégek és koncertek, táncbemutatók teszik színessé, Szulák Andrea, Horányi Juli, Szabó Ádám, Szarka Gyula és Varga Miklós is fellép a fesztiválon. Lángosból, kürtőskalácsból, sőt, jazz koncertekből sem lesz hiány, többféle gyerekműsorra is készülhetnek a családok. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában