Az alkotóparadicsom megihlette őket

2022.07.08. 14:01

Gólyát és rókát mintáztak Bicsérden a művészek

Művészi idillbe csöppentünk a bicsérdi Toronygaléria emeletén. Fiatal festőművésznők dolgoznak egyetemi oktatóikkal a héten a településen tartott alkotótáborban.

Mohay Réka

A művészet nagyon gyorsan összehozza a különböző nemzetek szülötteit is

Nem először fogad a település hallgatókat a PTE Művészeti Karáról, az együttműködés 2019-ben indult, majd a járvány után most ismét fiatal művészek örökítik meg a faluban és környékén látottakat. Az öt festőnövendék Zókon száll meg a héten, festeni a bicsérdi Toronygalériába járnak, de szabadtéren is alkotnak. Egy-egy képüket a településnek adják, illetve a tervek szerint később kiállítást is tartanak majd a művekből. 
Munkájukat a kar két oktatója, Nyilas Márta és Bóbics Diána segíti.

– A Művészeti Kar hallgatói minden nyáron részt kell hogy vegyenek alkotótáborokon, de boldogan tesznek eleget ennek – számolt be Bóbics Diána. 

– A tábor témáját Bicsérd tükrei címmel fogalmaztuk meg, a fiatalok a faluban látottak alapján festenek. Hangsúlyos szerepet kap az egykori tó és környezete, a település természeti kincsei, élővilága is – tette hozzá Nyilas Márta. 

A részt vevő hölgyek a Művészeti Kar diákjai, Baranyából és az ország több pontjáról származnak, egyikük, Chloe Zhang pedig Kínából érkezett. 

– Tegnap egy rögtönzött jógaórát tartottunk, illetve sokat sétálunk a faluban. Zók fele láttunk épp arra haladó őzeket is. Chloéval azt beszéltük, a felsorakoztatott szénabálák és a táj látványa egészen Van Gogh festményeit idézi – számolt be Marcalek Mercédesz. 

A lányok több alkotást is készítettek, a kiszáradt tó is megjelenik a képeken, Bogdán Melinda például fekete-fehérben örökítette meg a látottakat. 

– Nekünk is fájdalmas volt szembesülni azzal, ami történt, főleg, hogy a polgármester és a helyiek erőfeszítései ellenére egy fontos értéket vesztett el a település. De a falu minden szépségét végigfotóztuk, jó hangulatban telnek a napok – mesélte Mercédesz. 

Őt és Chloét egyaránt inspirálták a gólyák, műveiken is visszaköszönnek, Halmos Gréta pedig a komplementer színekkel kísérletezve örökített meg egy házikót. 

Máté Dorinát a templom és az előtte elhelyezett feszület is megihlette. 

– Bicsérd csodálatos, varázslatos falucska, ezeket a benyomásaimat próbáltam a képen is megjeleníteni meseszerű köntösbe bújtatva a látottakat – mondta Dorina. 

A másik festményemen a kiszáradt tó jelenik meg. Amikor ott jártunk, egy róka sétált arra, őt is megörökítettem, illetve sok növény is felütötte a fejét az egykori mederben. Számomra ez arra mutatott rá, hogy még egy ilyen helyzetben sincs minden veszve, hiszen új élet sarjad a területen – fogalmazott Máté Dorina mesebeli tájat idéző képe kapcsán. 

A művészi jelenlét már a kilencvenes években is megvolt

Bár az egyetemmel való együttműködés csak páréves, Bicsérden nagy hagyományai vannak a művészeti tevékenységnek. Közel harmincéves múltra tekint vissza a Nemzetközi Művésztelep, melyet Vér József polgármester indított az 1990-es évek elején. Számos kiváló hazai és külhoni művész alkotott már itt, a műveikkel gazdagítva, formálva a község látképét, meghatározó helyszíneit. Az elmúlt években több művészeti ág jeles képviselői, festők, szobrászok, építészek dolgoztak együtt H. Barakonyi Klára képzőművész vezetésével. A járvány a programot megállásra kényszerítette, de folytatását tervezik a közeljövőben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában