A nyári szünetben sem pihennek

2022.07.03. 12:30

"Beszélni nehéz" tábort szerveztek magyar tanároknak

Az ország minden tájáról, sőt a határon túli magyar nyelvű területekről is közel félszáz magyar tanár találkozik hétfőtől egy héten át a Pécsi Kulturális Központ Apáczai Művelődési Házában. 

M. B. E.

Fotó: Shutterstock

A „Beszélni nehéz! ” szakkörvezetők 35. országos anyanyelvi táborát rendezik Pécsett, és a minden évben más városban (legutóbb Szegeden volt) összehozott találkozó most harmadik alkalommal kap baranyai helyszínt, Pécs pedig másodjára ad otthont az eseménynek – tudtuk meg az egyik pécsi főszervezőtől, Radnóti Adéltól. Kiderült az is, hogy bólyi, lánycsóki, siklósi szakemberek közösen alkották meg a pécsiekkel a Kárpát-medencei jubileumi összejövetel programját. 

A mai nap az érkezésről szól, szállásfoglalásról az Apáczai Középiskolai Kollégiumban. Holnap délelőtt pedig jeles pécsi személyek tartanak előadást. Dr. Bárdi László a Napkelet gyermekeiről beszél, Pethőné Nagy Csilla Kincskeresés címmel Horváth Viktor Török tükör könyvét ismerteti, Neumann Krisztina pedig Sopianaetől Pécsig átszállás nélkül utaztatja az időben a hallgatóságot. Délután a Zsolnay Negyedet, a Planetáriumot, a Gyugyi-gyűjteményt tekinti meg a társaság és a Zsolnay lányok titkait is megismerhetik. 

Szerdán előbb nyelvi előadások lesznek a hangsúlyjelölésről, a matematika nyelvéről, szólásokról, közmondásokról, a társalgás logikájáról, majd a délutáni fakultatív program a Csontváry, a Vasarely múzeumokba, a Modern Magyar Képtárba és a székesegyházba egy Janus Pannonius emléktúrára vezet. Csütörtökön író-olvasó találkozót szerveznek Aknai Péterrel, elődökről és utódokról beszélgetnek, majd Zengővárkonyra és Pécsváradra indul autóbusz a Tojásház és Szalmamúzeumba, az Élményvárba.

A pénteki zárónapon a határon túli nyelvápolás a téma, sepsiszentgyörgyi beszámolóval, valamint Múlt-jelen-jövő megjelöléssel a csángó gyerekek anyanyalvi oktatásába adnak betekintést. Továbbá Matula Ágnes válogat kedves televíziós műsoraiból és Székely-trilógia könyvbemutató lesz dedikálással. Ekkor a délutáni szabadidőt a Tettye parkban, a Havihegyi sétányon lehet eltölteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában