Árulkodnak az arcvonások

2022.07.06. 11:01

Egy sokoldalú gimnazista diáklány rajzaiból nyílt kiállítás (galéria)

Látom, ott fotók vannak, de hol a rajzkiállítás? – kérdeztem a Tudásközpontban a minap, Kersák Viktória portréit keresve. Kiderült, az első pillantásra fényképnek hitt műveket a 17 éves lány készítette.

Mohay Réka

Fotó: Laufer László

Nemrég nyílt kiállítás a Tudásközpont első emeletén a Babits Mihály gimnázium diákjának munkáiból, Ismerős arcok címmel. A fiatal hölgy kislány kora óta rajzol és rajong a művészetekért, fotózik és verseket is ír. 
A kiállítás egyik része ismert hírességek, énekesek és színészek portréit mutatja be. 

– Nagyon tetszenek a karakteres arcok. Úgy érzem, a megörökítés által közelebb kerülök az adott személyekhez, kicsit belelátok a lelkükbe – mondta Kersák Viktória. 

– Egy emberről sokat elárulnak az arcvonásai. Van, amelyikükről sugárzik, hogy csupa szív, jó szándékú ember, másról a zaklatottságot olvashatjuk le – tette hozzá. 

Viktória gyerekkora óta tanárnak készül, angolt és németet szeretne oktatni, de rendezvényszervezéssel is szívesen foglalkozna. A rajzolást is mindenképpen folytatni kívánja, pláne, hogy már most is kap megrendeléseket családi ünnepekre, születésnapokra. A sokoldalú ifjú hölgy a Babits kórusának és VoiSingers ének­együttesnek is tagja. 

– Balásy Szabolcs, a kórusom karnagya és a Kinizsi, a nép fia rockopera zeneszerzője arra is felkért, hogy a produkcióban résztvevő színészekről készítsek portrékat, akik ezeket kapták emlékül, ez rendkívül megtisztelő feladat volt – mesélte az ifjú művész. 

A kiállított harmincnégy rajz fényképszerűen valósághű, színes és fekete-fehér képeket is láthatunk. 
– A jobbféltekés-rajztechnika lényege az élethűség. Sok gyakorlás áll mögötte, eleinte 8-10 órába telt egy kép elkészítése, ma már 5-6 óra alatt végzek egy portréval – számolt be a gimnazista. 

– Fekete ceruzát, grafitot, színes és fekete pasztellkrétát használok, de a kedvenc rajzeszközöm a fehér zselés toll, amivel részletesen megörökíthető egy őszülő haj, szakáll is – mesélt a technikájáról Kersák Viktória. – Az arcbőr textúrájához sminkecseteket használok, a pasztellkréta porszerű állagát így oszlatom el a papíron – árulta el a kreatív fiatal. 
Egy másik sorozat is látható a kiállításon, melyet az Unicef afrikai szociofotói ihlettek. 

– Nagy hatással voltak rám ezek a képek és úgy gondoltam, ezt másnak is látni kell. A kedvenc képem Baraka-ról, az ötéves albínó kisfiúról készült, akit Balogh Bianka Ezerarcú Föld című könyvében láttam. Ezt segédvonalak nélkül, teljesen szabadon rajzoltam – mondta Viktória. 

A művészet több ágát is műveli

– A fiatalok körében két végletet látok. Vannak, akik kifejezetten érdeklődnek a művészet iránt, kiállításokra, koncertekre járnak. Sokan viszont elszigetelten élnek, az online közösségi média bűvkörében. Fontosnak tartom, hogy az iskolában is megmaradjanak a művészeti tárgyak és szülessenek alkotások a fiatalokat érintő témákban, így talán többeket lehetne megszólítani – fogalmazott Kersák Viktória. A fiatal elnyerte a Rotary Egyesület ösztöndíját, ebből valósult meg a kiállítása. A rajz Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) is indult, ahol élő modell alapján rajzolt, itt 13. helyezést ért el. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában