Hitélet

2022.07.01. 08:36

Az egyházmegye régi anyakönyveit is bemutatják

Fotó: PEM

Új kiállítási tér ünnepélyes megnyitóját tartották a minap a Pécsi Egyházmegyei Levéltár Székeskáptalani Levéltárában, amely lehetőséget teremt keresztény hitünk és történelmünk legrégebbi írásos emlékeinek méltó módú bemutatására a nagyközönség számára. 

A Pécsi egyházmegye tájékoztatása szerint a székeskáptalani levéltár helyiségében alakítottak ki egy, a mai kor elvárásainak megfelelő modern bemutatótermet, amely július 1-jétől lesz látogatható. A kiállított dokumentumok között látható a Pécsi egyházmegye alapító okiratának 1404-es évből származó átirata, valamint az egyházmegye legrégebbi anyakönyvei. 

Az új kiállítótér létrehozásának gondolata évekkel ezelőtt fogalmazódott meg azzal a céllal, hogy a levéltár lényegét, eredeti iratokat, a püspökség és az egyházmegye évezredes értékeit is be tudják mutatni, amelyek így nemcsak a kutatók, hanem minden érdeklődő számára megtekinthetővé válnak. 

A Pécsi Egyházmegyei Levéltár új kiállítótere Pécsen, a Dóm tér 4. alatt lesz megtekinthető július 1-jétől előre meghirdetett időpontokban, amelyekről a levéltár honlapján adnak tájékoztatást. 
Újdonság az is, hogy felújították a Pécsi Egyházmegyei Levéltár épületén található óralapot eredetileg működtető óraszerkezetet és óraszekrényt a püspökség jóvoltából. 

– A székesegyház 1882–1891 közötti átépítésekor a tornyokon lévő óralapokat leszedték, de egyet megőriztek, és a „várplébánia” – ami ma székesegyházi plébánia és levéltár – épületének közepén helyezték el – a levéltár tájékoztatója szerint. – Ennek működtetéséhez Emil Schauer bécsi toronyóragyárában készítettek szerkezetet, amelyet a székesegyház 1891. június 22-i felszentelésekor helyeztek üzembe.

Az óralaphoz két kis harang is tartozik, mindkettő Seltenhofer Frigyes soproni harangöntödéjében készült. A bal oldali kisebb harang negyedóránként, a jobb oldali nagyobb harang ütőkalapácsa pedig minden órában szólal meg – közölték a működéséről. 
A felújított óraszerkezet és az óraszekrény látható lesz a levéltár hamarosan megnyíló állandó kiállításában. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában