Rejtett kincsek nyomában

2022.07.14. 17:03

Megérnek egy mesét a helyi történetek

Talán nincs még egy olyan vidék, ahol ennyi legenda és mese születne a falvakról és magáról a térségről, mint Baranya megyében. Császár Levente meseíró jóvoltából folyamatosan gyarapszik a településekhez köthető mesék tárháza.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: iStockphoto

Minden falu megér egy mesét – mondja Császár Levente kárászi származású meseíró, akinek legalább kéttucatnyi könyve jelent meg olyan történetekkel, amelyek egy-egy település történetét, legendáját dolgozzák át és elevenítik fel. 

– Meséim településekhez, tájegységekhez, s azok kulturális örökségéhez, illetve természeti kincseihez köthetők. Beleásom magam az adott település, térség mondavilágába, legendáriumába, s azt használom a történet alapjának – mondta. Ezeknek a könyveknek a nagy része az adott település önkormányzatának, civil szervezetének, nagyobb vállalkozásának támogatásával lát napvilágot, és célja, hogy a helyi kötődést erősítse az ott élőkben, illetve az oda látogatóknak is szép emléket nyújtson az adott helyről. 

A szerző az első könyvében, a 2007-ben kiadott Madárházban a kárászi Kühnel Márton, az Első Magyar Fészekodú­gyár alapítójának ifjonti éveiről szőtt történetet, azután született többek között Alsómocsoládhoz (Mocsoládia), Magyar­egregyhez (Máré-vár), Szászvárhoz (Az időmester), Bikalhoz (Garabonciások könyve), Kővágószőlőshöz (Kő Zsongor), Vékényhez (Koboldok kincse) – és még számos baranyai településhez – köthető mese.

Az újabbak közül érdemes megemlíteni a 2020-ban megjelent Kilenchatár címűt, amelyben Császár Levente kilenc falu köré kerít egy-egy történetet, illetve a Bodai Bodát, amely a legutóbb kiadott mese, tavaly jelent meg. 

Jelenleg két újabb mese vár megjelenésre, az egyik alapja a pécsváradi Kószavár, a másik pedig Pécshez köthető, egészen pontosan a Dömörkapu törpéiről szól. A meseíró elmondta, a most 12 éves lánya mindig örömmel hallgatta a történeteket, ő és az osztálytársai adtak visszajelzéseket ezekről a mesékről.

Lánya kedvence az Óbányáról szóló Erdék és Tündők és annak folytatása, Az erdék és tündők regéje. A meséket az adott települések önkormányzataitól vagy a megrendelő szervezetektől lehet megszerezni, illetve néhány mesét magától a szerzőtől is meg lehet vásárolni. A könyvekről a szerző a mesemives.hu weboldalon osztja meg a gondolatait. 

Van választék a baranyai mondákból, mesékből

A megyénkhez kötődő mesékből többet is találunk a könyvtárak polcain. Vincze Bernadett, a Siklósi Térségi Könyvtár és Ismeretközpont igazgatója lapunknak összegyűjtötte a kifejezetten meséket, mondákat tartalmazó könyveket. A legrégebbi 1988-as kiadású, Bánó István és Kovács Ágnes Este, Éjfél, Hajnal: baranyai népmesék címmel szerepel a könyvtárak polcain. 2000-ben két gyűjtés is megjelent: Berze Nagy János A macskakisasszony: baranyai népmesék címmel, a másikat pedig Vargha Károly és Rónai Béla jegyzi, Rejtett kincsek nyomában: baranyai népmonda gyűjtemény címmel. 2002-ben Pesti János és Tóth István Az ördögszántotta hegy: baranyai mondák, hiedelmek és történetek címmel jelentette meg a térséghez kötődő mesés történeteket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában