Megmártózhatunk akár a fényóceánban is

2022.07.06. 20:00

Újult erővel startol a nagy népszerűségnek örvendő Zsolnay Fényfesztivál

Indul a Zsolnay Fényfesztivál, mely igazán színes palettával vár idén. Gyerekprogramok, utcaszínház, koncertek és nem utolsó sorban látványos fény-alkotások várnak július 7. és 10. között.

Mohay R.

A fény titokzatos, varázslatos szimbolikája már a kezdetektől jelen van az emberi kultúrában. Az antikvitásban, a zsidó-keresztény kultúrkörben, de az iszlámban és a keleti vallásokban is kiemelt szerep jutott neki, legtöbbször az élet, az újjászületés, megvilágosodás és megtisztulás fogalmai társultak hozzá. 

Bizonyára ez az örökség is hozzájárult a 2016-ban útjára indított Fényfesztivál ötletéhez, mely a modern technológia vívmányainak köszönhetően egészen különleges, szemet gyönyörködtető látványvilággal képes magával ragadni szemlélőit. 

Idén számtalan programra készülhetünk a fesztivál keretein belül. 

– A Fény Útját bejárva élhetjük át a legintenzívebb élményt – ígérik a szervezők.

A város húsz helyszínén húsz alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők az éj leszálltát követően. Hazai és külföldi művészek épületvetítései, helyszínspecifikus fényalkotásai jelennek majd meg, s ejtik ámulatba a látogatókat Pécs utcáin, terein, belső kertjeiben és a templomok homlokzatain. Digitális technikán alapuló fényalkotásokkal, statikus és interaktívan irányítható installációkra egyaránt számíthatnak az érdeklődők. Az idei fesztiválba a péntek reggel megnyíló új vásárcsarnok is bekapcsolódik a Fény Útjának utolsó állomásaként. Emellett találkozhatunk fényalkotásokkal a Barbakán várárokban, a Civil Közösségek Házában, a Csontváry Múzeumnál, a Káptalan utcában, a Széchenyi téren, a Nádor Galériában, a Művészetek és Irodalom Házában, a Jókai téren, a Szent Ferenc templomnál, a Jakováli Hasszán dzsáminál, a Kossuth téren és az Árkádnál is. A Fény Útját csütörtöktől szombatig fél tíztől éjjel egyig, vasárnap éjfélig tekinthetjük meg.

Számos vendég is érkezik, akik látványos bemutatókkal várják a látogatókat. Az Inspirál zsonglőr és cirkuszi játszóházban kicsik és nagyok egyaránt tanulhatnak zsonglőrtrükköket, tesztelhetik egyensúlyérzéküket.

Szintén lenyűgöző élményt ígér az olaszországi Bubble On Circus, akik látványos buborékszínházi produkcióval mutatkoznak be több alkalommal is Pécs belvárosában, utcaszínházi keretek között. Találkozhatunk továbbá a MárkusZínházzal is, akik az Aquaring Cirkusz előadással készülnek. 

Mindeközben koncerteket is hallhatunk Pécs több helyszínén, köztük a Káptalan Kertben, a Kioszkban, a WunderBarban, a Nappaliban, illetve a Szabadkikötőben. 

A fesztivál kapcsán fotópályázat is indul, a kreatív résztvevők július 24-ig nevezhetnek alkotásaikkal az értékes nyereményekért

A dómot is fénnyel festik át

A fesztivál egyik, a szó szoros értelemben vett fénypontjának ígérkezik a Zsolnay Light Art fényfestőverseny, mely során a pécsi székesegyház neoromán homlokzatára vetítenek különféle látványos, dinamikus fény-műveket. A versenyre Ausztráliától Amerikáig érkeztek pályázatok, összesen tizenhét, ebből a döntőbe spanyol, francia, német, thaiföldi, és magyar alkotások kerültek. Szokás szerint a munkák közül győztest választanak, az eredményt vasárnap este 21 órakor, a 20.30-as vetítés után hirdetik ki.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában