Máré Manói is odatették magukat

2022.07.17. 18:21

Moldvai népzenével és történelmi előadásokkal várták a Máré-vár fesztivál közönségét

Mohay Réka

Középkori viseletbe öltözött ifjú vitézek és kis várkisasszonyok köszöntötték a IV. Máré-vár fesztivál látogatóit július 17-én, vasárnap – a Máré Manói csapata ezt követően magyar néptánc bemutatót is tartott.

Újra megbizonyosodhattunk arról, hogy a történelem nagyon is vonzó a jelenkori ember számára. A Máré-várban az is hozzátesz a programok varázsához, hogy a helyi közösség elkötelezettsége, esetben egész családokra kiterjedő önkéntesség táplálja az egyre több érdeklődőt vonzó rendezvényeket.

Idén a mohácsi csata 500. évfordulójára való készület jegyében a mohácsi eseményekhez kapcsolódó témák is megjelentek.

Népszerű programelemnek bizonyult az íjászkodás, melyet e sorok írójának is volt szerencséje kipróbálni. Bár könnyűnek tűnhet, komoly összpontosítás és koordináció szükséges a nyilak célba juttatásához – annál nagyobb viszont a sikerélmény!

Számos családi programon vehettek részt a látogatók. Somogyi György a szalmafonás, a Mecsek Sólymok pedig a kovácsmesterség rejtelmeibe engedtek betekintést.

A Mohács 500 egyesület szakmai programjának keretén belül a magyaregregyi rendezvények gyakori vendégei, a Haramza Testvérek és a Siklósi Sárkányos Lovagrend mutatták be interaktív módon a korszak páncéljait és vívástechnikáját.

A máré-vári hangulatról olvasónk, Paolo Convento készített videót, amelyet szerkesztőségünkhöz is eljuttatott. 

A hangulatot ez alkalommal is emelte muzsikaszó, Csajághy György tárogatóművész török kori dallamokkal, a Képtár zenekar pedig a különleges és egyedi hangzásvilágú moldvai magyar zene által repítette vissza az időben a látogatókat, akik táncra is perdültek.

Varga Szabolcs, a Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa két előadást is tartott. Nándorfehérvártól Mohácsig címmel II. Lajos király reformkísérleteiről, Az elátkozott lánytól az 1956-os szabadságharcig címmel a Máré-vár történetéről mesélt vetítés kíséretében. Haramza Márk, történész és hagyományőrző a magyar haditechnika késő középkori fejlődésével ismertette meg a hallgatóságot. 

 

Címkék#máré-vár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában